Episcopul Antonie s-a rugat pentru victimele deportărilor staliniste

Preasfinţitul Părinte Antonie a oficiat vineri, la Bălţi, o slujbă de pomenire pentru victimele deportărilor staliniste, informează site-ul oficial al Mitropoliei Basarabiei.

Nu se cunoaște o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, estimările ridicându-se la câteva sute de mii de persoane deportate în Siberia şi Kazahstan.

În cuvântul său rostit în data de 6 iulie, Ierarhul a adus un omagiu celor care, fără a avea vreo vină, au fost ridicaţi de la casele lor şi duşi în deportare, de unde mulţi dintre ei nu s-au mai întors niciodată la casele lor.

„Ziua de 6 iulie este o zi de doliu pentru acest spaţiu. Este ziua când pe cei mai harnici gospodari ai acestor meleaguri i-au dus forţat la distanţe mari de casă, de unde mulţi nici nu s-au mai întors”, a spus Episcopul de Bălţi.

Episcopul Antonie împreună cu un supravieţuitor al deportărilor staliniste. Foto Credit: Episcopia de Bălţi

Sunt documentate trei serii de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951, iar vineri s-au împlinit 69 ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, peste 35 mii de oameni au fost urcați în vagoane pentru vite și trimiși în Siberia sau Kazahstan.

„Avem datoria să nu uităm paginile pline de durere din istoria noastră. Avem datoria să învăţăm istoria adevărată a acestui pământ, pentru că adevărul înseamnă lumină. Adevărul ne va face liberi şi puternici în faţa falsificatorilor de istorie”, a mai spus PS Antonie.

În faţa celor prezenţi au luat cuvântul mai mulţi supravieţuitori ai calvarului siberian, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi istorici.

La final, Episcopul Antonie împreună cu preoţii şi cei prezenţi la comemorarea victimelor represiunilor regimului totalitar comunist au depus flori la monumentul înălţat din faţa gării din Bălţi în memoria tragediei din 1949.

Pentru Republica Moldova 6 iulie 2018 a fost zi de doliu naţional. În toate localitățile din țară drapelele de stat au fost coborâte în bernă, iar la ora 10:00 a fost păstrat un moment de reculegere.

Foto credit: Episcopia de Bălţi

Comentarii Facebook


Știri recente