Episcopul Antonie a liturghisit în satul natal al Sfântului Iosif cel Milostiv

Preasfinţitul Părinte Antonie de Bălţi a liturghisit duminică în Răzălăi, satul natal al Sfântului Iosif cel Milostiv.

Lăcaşul de cult are ca ocrotitor pe acest mare ierarh canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2017, iar hramul principal îl sărbătoreşte de Pogorârea Duhului Sfânt.

Omilia ierarhului din 28 iulie a evidenţiat efectele nocive ale păcatelor asupra sănătăţii sufleteşti şi trupeşti.

„Păcatul slăbănogeşte sufletul şi îmbolnăveşte trupul” a afirmat ierarhul.

„Slăbănogirea vine din îndepărtarea de Dumnezeu pe care o aduce păcatul. Slăbănogind sufletul, suferinţa merge şi către trup. Păcatul ne separă de semeni şi de Dumnezeu. Păcatul aduce boală şi întuneric în sufletele noastre”.

„Să însănătoşim sufletele noastre prin spovedanie, rugăciune, post şi fapte bune”, a îndemnat Episcopul Antonie.

Proclamarea ca sfânt

Proclamarea solemnă a canonizării Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, a avut loc duminică, 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iași, după oficierea Sfintei Liturghii de Patriarhul României alături de paisprezece ierarhi români.

Împreună cu Sf. Iosif a fost proclamat și Sf. Gheorghe Pelerinul.

Moaștele sfântului dăruite bisericii din Răzălăi

Cu aprobarea Sfântului Sinod, Mitropolia Basarabiei a primit în dar un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei.

Moaștele sfântului au fost dăruite parohiei ortodoxe din Răzălăi, localitatea natală a sfântului Iosif,  cu prilejul proclamării locale a canonizării ierarhului basarabean, în 22 mai 2018.

Canonizarea Sfântului Iosif a fost proclamată pentru a doua oară, întrucât în Republica Moldova funcționează Mitropolia autonomă și de stil vechi a Bisericii Ortodoxe Române, intitulată Mitropolia Basarabiei și Exarhat al Plaiurilor.

Viața sfântului

Mitropolitul Iosif Naniescu, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv, s-a născut în Basarabia, ca fiu al preotului Anania Mihalache şi al soţiei sale, Teodosia, din satul Răzălăi, ţinutul Soroca, la 15 iulie 1818, primind la botez numele Ioan.

Păstorind cu multă vrednicie Mitropolia Moldovei vreme de douăzeci şi şapte de ani, s-a mutat la cereştile lăcaşuri cu pace în anul 1902, în ziua de 26 ianuarie.

Cele mai alese fapte bune ale mitropolitului Iosif erau: sfinţenia vieţii şi milostenia. El se ruga şi citea mult, mânca puţin şi era foarte cumpătat, îşi drămuia cu mare măsură timpul, având mare osârdie pentru cele sfinte.

Foto credit: Episcopia de Bălţi

Comentarii Facebook


Știri recente