Episcopul ales al Daciei Felix a ajuns la Vârșeț

Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop ales al Daciei Felix, a ajuns marți la Vârșeț, în Serbia, unde se află sediul eparhiei încredințate. 

Ierarhul a fost primit la Catedrala Ortodoxă Română „Înălțarea Domnului” de Preoții Emanuel Tăpălagă, Vicarul Voivodinei, și Boian Alexandrovici, Vicarul Timocului, alături de mai mulți clerici și credincioși români din oraș și din împrejurimi.


Citește mai multe detalii despre situația vicariatelor din Episcopia Daciei Felix.


La sosirea Preasfinției Sale a fost oficiată o slujbă de Te Deum. Preotul Emanuel Tăpălagă, Vicarul Voivodinei, a citit la finalul slujbei Gramata patriarhală privind alegerea PS Ieronim în demnitatea de Episcop al Daciei Felix.

Între motivele alegerii PS Ieronim în această demnitate, evocate în gramata semnată de Patriarhul Daniel, se numără serioasa sa pregătire teologică, fiind amintite studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și la Institutul Ecumenic de la Bossey, Geneva, Elveția, precum și la alte instituții din străinătate, dar și titlul de doctor în teologie obținut la Facultatea de Teologie din Craiova.

Este evidențiată, de asemenea, „experiența locuirii în afara României, fiind pentru 20 de ani Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan”, precum și „consistenta sa activitate științifică și publicistică, participând la numeroase congrese, simpozioane și evenimente științifice și publicând deja multe studii și articole de teologie”.

Un alt motiv al încredințării noii demnități este „experiența bogată de participare la întâlniri oficiale cu reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale sau ai cultelor recunoscute ori ai altor instituții naționale și internaționale, experiența sa în activitatea de reprezentare, fiind de numeroase ori delegat pentru a reprezenta Patriarhia Română la diferite evenimente locale, naționale sau internaționale”.

Se adaugă „bogata sa experiență a slujirii arhierești, având o vechime de opt ani de arhiereie precum și un exercițiu al sinodalității”, dar și „experiența sa liturgică îndelungată și practica pastorației pe teren, prin consistenta sa experiență în dialog interortodox, intercreștin și interreligios”.

După evenimentul de la catedrală a urmat prima ședință de permanență prezidată de noul Episcop ales al Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Ieronim. Sursă foto: Radio Trinitas

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a fost ales de Sfântul Sinod în demnitatea de Episcop al Daciei Felix în data de 5 iulie.

„Am înţeles că este foarte important în viaţa noastră să armonizăm voia noastră cu voia lui Dumnezeu. Nu pot spune decât Doamne, facă-se voia Ta!”, a spus ierarhul imediat după alegere.

Sursă foto: Radio Trinitas

Comentarii Facebook


Știri recente