Episcopii din Spania și Portugalia propun cinstirea sfinților ortodocși din Peninsula Iberică

Episcopii ortodocși din Spania și Portugalia propun cinstirea sfinților din Peninsula Iberică

În timpul ședinței de lucru de săptămâna trecută a Adunării Episcopilor Ortodocși canonici din Spania și Portugalia a fost aprobat un sinaxar ce cuprinde sfinții ortodocși care au trăit în Peninsula Iberică în primul mileniu creștin.

La ședința de vineri, 20 aprilie 2018, au participat Mitropolitul Policarp din partea Patriarhiei Ecumenice, Episcopul Nestor de Cherson ca reprezentant al Patriarhiei Moscovei și Episcopul Timotei din partea Bisericii Ortodoxe Române.

În urma consultărilor, ierarhii ortodocși din Spania și Portugalia au convenit asupra stabilirii unei date comune de sărbătorire a sfinților ortodocși iberici în duminica dinaintea Zilei Naționale a Spaniei, care este marcată anual în 12 octombrie.

Anul acesta ceremonia de proclamare a sărbătorii Sfinților Ortodocși din Peninsula Iberică va avea loc la Madrid în data de 7 octombrie.

Sfânta Liturghie și proclamarea Soborului Sfinților Ortodocși din Peninsula Iberică vor fi conduse de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Textul Liturghiei în limba spaniolă

În cadrul aceleiași ședințe, episcopii au definitivat textul în limba spaniolă a Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur pentru folosirea lui generală de către credincioșii jurisdicțiilor canonice reprezentate în Spania.

La finalul sesiunii de lucru, ierarhii ortodocși din Spania și Portugalia au vizitat șantierul catedralei ortodoxe române din Madrid.

Foto credit: mospat

Comentarii Facebook


Știri recente