Episcopia Tulcii și-a sărbătorit ocrotitorii, pe cei patru sfinți descoperiți la Niculițel

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, ocrotitorii Episcopiei Tulcii, au fost sărbătoriți la Mănăstirea Cocoș și lângă bazilica de la Niculițel, unde au fost descoperiți.

În ajunul sărbătorii, Preasfințitul Părinte Visarion a oficiat vecernia la Mănăstirea Cocoș, unde se păstrează moaștele celor patru sfinți, iar joi a oficiat Sfânta Liturghie lângă monumentul paleocreștin de la Niculițel, unde au fost descoperite moaștele. Au participat credincioși din localitate și autorități locale.

„I-am lăudat, iată, la Niculițel pe sfinții care L-au mărturisit pe Hristos acum 1700 de ani”, a spus Părintele Episcop Visarion. „Îi rugăm să ne ocrotească prin rugăciunile lor, să ne tămăduiască de orice boală și să ne ferească de toată răutatea vrăjmașilor văzuți și nevăzuți”.

Dr. Ioan Rusu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Ovidius din Constanța, a declarat pentru Trinitas TV că, înainte de descoperirea lor, sfinții erau deja menționați în Sinaxarele Bisericii Primare, ceea ce face dovada existenței creștinismului din cele mai vechi timpuri pe aceste meleaguri.

Cripta martirică datează din secolele IV-V și este unică în România și în sud-estul Europei. Cripta și moaștele sfinților au fost descoperite întâmplător, după ce inundațiile din 1971 au scos la iveală vechea bazilică de la Niculițel. Faptul că Biserica îi poate cinsti pe acești sfinți se datorează Episcopului Vicar de Tomis de la acea vreme, Gherasim Cristea.

Deși autoritățile comuniste voiau să ducă moaștele la un muzeu, episcopul și câțiva colaboratori le-a luat noaptea, le-au pus în racle și le-au dus la Mănăstirea Cocoș, unde se găsesc și în ziua de astăzi.

Foto credit: Facebook / Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente