Episcopia Tulcii | Conferinţă preoţească dedicată Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului

Sala Mihail Kogălniceanu a găzduit luni lucrările conferinţei semestriale a preoţilor din Episcopia Tulcii. Tema întâlnirii preoțești a fost dedicată Patriarhului Justinian și al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului.

Lucrările conferinței au fost precedate de Sfânta Liturghie, urmată de slujba de parastas pentru toți apărătorii și mărturisitorii credinței strămoșești. Serviciul religios a fost oficiat de Preasfințitul Părinte Visarion în Biserica Sf. Gheorghe (cu Ceas).

În continuare, a avut loc desfășurarea propriu-zisă a evenimentului. La el au luat parte toți preoții din cele trei Protopopiate ale Episcopiei: Tulcea, Babadag și Niculițel, informează Biroul de Presă al Eparhiei.

În cuvântul de deschidere, PS Visarion a făcut amintire despre semnificația zilei de 13 noiembrie, când Biserica pomenește pe Sf. Ioan Gură de Aur. În cadrul aceluiași cuvânt, ierarhul a evocat și personalitatea celui de-al treilea patriarh al României, Justinian Marina.

După acest moment, părintele Univ. Dr. Ionuț Holubeanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Sf. Ap. Andrei din Constanța, a susținut prelegerea dedicată vieții și activității Patriarhului Justinian Marina.

În cea de-a doua parte a conferinței, au fost vizionate mai multe proiecții dedicate momentului, între care și filmul documentar  Patriarhul Justinian Marina. Biserica sub comunism, realizat de Trinitas TV.

La finalul conferinței au avut loc și intervenții din partea preoților care l-au cunoscut personal pe Patriarhul Justinian Marina sau au cunoscut greutățile vieții bisericești din vremea regimului comunist.


Conferința semestrială de toamnă dedicată memoriei Patriarhului Justinian este penultima dintre activitățile Episcopiei Tulcii dedicate Anului comemorativ 2017. La  finalul lunii noiembrie va avea loc o expoziție de tipărituri, obiecte de cult și fotografii din timpul arhipăstoririi Patriarhului Justinian.

Foto credit: Episcopia Tulcii

Comentarii Facebook


Știri recente