Episcopia Sălajului: Mănăstirea întemeiată „pe darul unei femei gârbove” şi-a sărbătorit hramul

Mănăstirea Strâmba din jud. Sălaj şi-a sărbătorit hramul duminică, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

Potrivit tradiției, mănăstirea a fost înfiinţată cu ajutorul unei femei gârbove, care a lăsat moştenire locul unde se află aşezământul monahal. Conform cercetărilor documentare ale istoricului Augustin Bunea, începuturile Mănăstirii Strâmba datează din secolul al XV-lea, mai exact din anul 1470.

La finalul slujbei de hram, Preasfinția Sa a acordat stareţului Grighentie Oțelea, Crucea Sălăjană, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, „în semn de apreciere pentru bogata activitate desfășurată în mijlocul acestei obști monahale”.

Arhim. Grighentie Oțelea a fost numit stareţ în 1996. Părintele a contruit un nou ansamblu monahal care cuprinde o biserică, altar de vară, corp de chilii, arhondaric, trapeză, centru de asistență socială, sală de lectură, bibliotecă etc.

În cadrul mănăstirii se află moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, şi o icoană făcătoare de minuni pictată de Luca din Iclod, autorul icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.

Mănăstirea Strâmba a fost reactivată în anul 1993, după 200 de ani de la întreruperea vieţii monahale, ca urmare a distrugerilor cauzate de generalul Bukow.

Din vechea mănăstire se mai păstrează doar biserica din lemn, monument istoric, cu hramul „Sfântul Gheorghe”. Biserica datează de pe la 1725/1727. A fost restaurată în 2005.

Foto credit: Episcopia Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente