Episcopia Maramureșului le oferă hrană și 275 de locuri de cazare refugiaților din Ucraina

Episcopia Maramureșului și Sătmarului a identificat 275 de locuri de cazare pentru refugiați. Pe lângă acestea, se va mai oferi hrană, iar Protopopiatul Vișeu și o parohie le oferă refugiaților transport până la locurile de cazare sau până la punctele de transfer către alte destinații.

Părintele Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, a participat vineri la Ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Primăriei Municipiului Sighetu Marmației, iar Părinte Arhimandrit Casian Filip, coordonatorul Sectorul social-filantropic și misionar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a luat legătura cu stareții și starețele din Protopopiatele Sighet și Vișeu.

Între timp, Parohia Ortodoxă Rozavlea a făcut apel la comunitățile de ucraineni din zonă pentru vorbitori de limbă ucraineană care să ajute la Vama Sighet.

În urma mobilizării generale la nivel de eparhie, au fost identificate numeroase locuri de cazare.

Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului
  • Pentru 20 de refugiați pot fi puse la dispoziție locuri la Centrul pentru Tineri „Sfânta Lidia” al Parohiei „Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” din Sighetu Marmației.
  • Alte peste 100 de locuri de cazare sunt disponibile la mănăstirile din Protopopiatele Sighet și Vișeu.
  • La acestea se adaugă 20 locuri de cazare plus masă oferite de Parohia Ortodoxă „Buna Vestire” din Vișeu de Mijloc.
  • Protopopiatul Ortodox Român Vișeu are 50 de locuri de cazare pentru refugiați și asigură și transportul de la Vama Sighet, precum și hrană. „Avem două numere de telefon la care răspundem non-stop: 0740 559 811 (Pr. Barna Cornel) și 0724 974 111 (Pr. Chira Mihai)”, a anunțat Protopopul de Vișeu.
  • Alte 50 de locuri de cazare sunt disponibile în jurul Sighetului prin eforturile Asociației „Dăruim și ne dăruim” a Parohiei „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” coordonată de părintele Dan Ioan Sidău.

Voluntarii asociației parohiale, în colaborare cu Primăria Municipiului Sighetu Marmației, au fost vineri la punctul de trecere a frontierei, oferind 50 de meniuri și peste 100 de sendvișuri, apă și ceai.

Pentru zilele următoare, asociația pregătește 200 de meniuri calde, produse de igienă, pături, prosoape, îmbrăcăminte și transport către cazare sau către Cehia, Polonia, Bulgaria.

„Vor ajunge tone de alimente neperisabile pentru persoane singure sau mame cu copii, cu posibilitatea de a li se oferi cazare cu locuri de muncă pe perioadă nedeterminată”, a menționat părintele Dan Sidău.

Foto: Episcopia Maramureșului și Sătmarului
  • Parohia Bârsana, în colaborare cu Primăria Sighetu Marmației, pune la dispoziția refugiaților două săli din incinta Casei Sociale „Sf. Iosif Mărturisitorul”. Părintele Paroh Marcel Oprișan a luat legătura cu patru familii stabilite în străinătate, care își oferă casele proprietate personală pentru cazarea refugiaților.

„Înseamnă aproximativ 25 locuri de cazare; de asemenea, o pensiune din zonă poate oferi cazare și masă pentru trei familii; pe lângă acest lucru, noi putem oferi undeva între 200-300 de meniuri pe zi”, a mai precizat părintele Marcel Oprișan.

Locurile de cazare sunt oferite pe o perioadă nedeterminată, atât timp cât este nevoie.

Pe lângă instituțiile statului și Episcopie, în acțiunile de sprijin s-au implicat și simpli credincioși. O maramureșeancă din Săliștea de Sus a anunțat pe Facebook că pune la dispoziția familiilor cu copii sau bătrâni două case cu trei camere.

„Astfel de mesaje de solidaritate, care sunt în continuă creștere, întâlnim pe paginile de socializare ale credincioșilor ce aparțin Protopopiatelor Sighet, Vișeu și Lăpuș”, informează Arhid. Adrian Dobreanu, Responsabil Comunicații Media-online la Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Vezi și:

Sursa foto: Facebook / Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente