Episcopia Italiei: Data hirotoniei primului arhiereu vicar

Atanasie Rusnac arhiereu vicar al Episcopiei Italiei

Arhim. Atanasie Rusnac va fi hirotonit și instalat în slujirea de arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei marți, 1 mai 2018. Evenimentul va avea loc la sediul Eparhial din Roma.

Noul arhiereu vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania. IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, va fi cel care îi va înmâna însemnele episcopale.

Alegerea primului arhiereu vicar al Episcopiei Italiei a avut loc la începutul acestui an, în cadrul ședinței Sfântului Sinod de joi, 15 februarie 2018.

Arhim. Atanasie a îndeplinit din 2011 până în prezent funcția de Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Situația Eparhiei Ortodoxe Române a Italiei îi este cunoscută, fiind acolo de peste zece ani, alături de PS Siluan, duhovnicul său.

Referitor la misiunea pe care o va îndeplini ca arhiereu vicar, Arhim. Atanasie declara în februarie că va fi una de continuare a slujirii românilor din Italia:

„Trebuie să continuăm să facem același lucru: să fim alături de oameni, de credincioși, de bolnavi, săraci, întemnițați, de cei care au nevoie de un cuvânt de mângâiere, să facem slujirea lui Dumnezeu cu inimă deschisă și în același spirit de misionarism, dând totul pentru Dumnezeu și mai puțin pentru noi”.

Despre Arhim. Atanasie Rusnac

Arhim. Atanasie Rusnac s-a născut în 17 ianuarie 1982, la Chișinău, Republica Moldova, fiind primul din cei doi fii ai lui Eugen și Ala Rusnac. Din data de 12 octombrie 2010 deține cetățenia Română.

Studii:

  • 2000 – 2005 – INSA Lyon, Franța (Institut National des Sciences Appliqués de Lyon). A obținut diploma de Inginer cu grad de Master, Specialitatea – Telecomunicații și Rețele.
  • 2002 – Atestatul de Studii Europene în cadrul INSA Lyon.
  • 07/2004 – 01/2005 – Stagiu de specializare în domeniul IT (MT System – Lyon, Franța).
  • 2006 – 2010 a urmat cursurile Facultății  de Teologie Ortodoxă „Saint-Serge” de la Paris. A obținut licența în teologie pastorală în anul 2010.
  • 2010 – 2012 a urmat cursurile unui Master în Teologie Practică (Drept Canonic), la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” – Sibiu. Lucrarea de Master – „Principii de Teologie Canonică în Diaspora, cu referire specială la Italia”.

Din 02/2011 până în prezent a îndeplinit funcția de Vicar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Foto credit: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente