Episcopia de Bălți: Masă rotundă și concurs de eseuri la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Unirea Basarabiei cu România a fost aniversată miercuri la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, cu ceremonia de premiere a câștigătorilor unui concurs de eseuri organizat de Episcopie și o masă rotundă inițiată de instituția de învățământ superior.

Printre vorbitori s-au numărat Episcopul Antonie de Bălți, conf. univ. Natalia Gașițoi, rectorul universității, Excelența Sa Mihai Tican, gerantul interimar al Consulatului General al României la Bălți, și Paul-Mircea Iordache, redactor-șef la revista „Vatra noastră românească” din Botoșani.

Anatol Petrencu, profesor universitar și Președinte al Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova, a susținut o lucrare cu tema „Basarabenii în cadrul României întregite (1918-1940)”.

Ion Negrei, cercetător științific și vice președinte al Asociației Istoricilor a vorbit „Despre unirea Basarabiei cu România la plural…”. Preotul Florin Ţuscanu, lector la Universitatea din Bălți a expus tema „Contribuția Bisericii Ortodoxe la Unirea Basarabiei cu România”.

Episcopul Antonie și rectorul universității i-au premiat pe elevii și studenții câștigători ai concursului de eseuri istorice. Premiile au constat în diplome, bani, tablete și seturi de cărți.

Anterior evenimentului, PS Antonie a oficiat un Te Deum la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena” din satul Corlăteni, raionul Râşcani.

Te Deum

La Chișinău a fost oficiat un Te Deum și un Parastas cu ocazia aniversării a 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Slujbele a fost săvârșite la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” de Preotul Maxim Melinti, Consilier la Sectorul Cultural al Mitropoliei Basarabiei, împreună cu mai mulți clerici.

Au fost pomeniți deputații Sfatului Țării care au votat pentru Unirea Basarabiei cu România. Preoții și credincioșii au depus flori la monumentul Sântului Voievod Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului.

Sobor de preoți la slujba de Te Deum de la Paraclisul mitropolitan din Chișinău, 27 martie 2024. Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Rugăciuni de mulțumire au fost oficiate și în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Dionisie și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Cahul.

Au participat mai mulți preoți din Protopopiatului Cahul, și grupe de copii de grădiniță însoțite de educatorii lor.

Mai multe evenimente aniversare urmează să se desfășoare joi la sediul Universității de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul.

Te Deum la Catedrala episcopală din Cahul la aniversarea a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, 27 martie 2024. Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud

Unirea Basarabiei cu România a avut loc pe 27 martie 1918, când Sfatul Țării, întrunit la Chișinău a votat alăturarea provinciei românești la Țara mamă.

Citește și: 27 martie, sărbătoare națională: Ce telegramă a transmis Regele Ferdinand după Unirea Basarabiei cu România

Foto credit: Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente