Episcopia Covasnei și Harghitei la ceas aniversar

Episcopia Covasnei și Harghitei a sărbătorit 20 de ani de la înființare și de la întronizarea, pe 25 septembrie, 1994, a ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei. Cu acest prilej, la Miercurea Ciuc în perioada 19 – 21 septembrie 2014, au fost organizate o serie de manifestări de cultură românească și spiritualitate ortodoxă. Momentul aniversar a fost încununat de oficierea Sfintei Liturghii arhierești în data 21 septembrie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Miercurea Ciuc.

Chiriarhul locului a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, iar în Catedrală s-au aflat numeroase oficialități, dar și numeroși credincioși din cele două județe îmbrăcați în portul popular românesc. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a sfințit pictura Catedralei din Miercurea Ciuc.

Să nu urâți, nu dezbinați, chiar dacă sunteți liberi a face lucrul acesta, ci iubiți, mângâiați, cercetați

În cuvântul de învățătură, făcând referire la pericopa evanghelică, Arhiepiscopul Ioan a vorbit despre libertatea pe care Dumnezeu a dat-o omului, dar și responsabilitatea pe care a primit-o odată cu acest dar al libertății.

„Hristos spune Cel ce voiește să vină după Mine, auziți acesta este îndemnul celei mai mari libertăți a omului, cel ce voiește. Pe nimeni nu a obligat Biserica lui Hristos să vină cu forța la Biserică sau să facă fapte bune. Iată, iubiți credincioși, câtă libertate i-a dat Dumnezeu omului. Maximă! Dar libertatea presupune o mare responsabilitate, pentru orice faptă făcută aici pe pământ, bună sau rea, răspunzi în fața lui Dumnezeu pentru că ai făcut-o dacă ai vrut. De aceea, iubiți credincioși este bine să conștientizăm mereu cum ne-a creat pe noi Dumnezeu, cu aripile legate sau avem aripile dezlegate pentru a ne ridica de pe această minunată planetă albastră spre veșnicia Cerului și spre deplinătatea iubirii a lui Dumnezeu? Dacă vrei iubite frate iubește-l pe Dumnezeu, iubește pe semenii tăi, dacă voiești. Dar vă îndemn să nu urâți, nu dezbinați, chiar dacă sunteți liberi a face lucrul acesta, ci iubiți, mângâiați, cercetați pe cei care sunt pe lângă frățiile voastre în necazuri și nevoi. (…) Dumnezeu să vă binecuvânteze viețile frățiilor voastre și să aveți mereu aripile sufletului deschise larg spre a vă înălța până la poarta raiului”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, Arhiepiscopul Ioan a subliniat faptul că Sfânta Cruce, aflată pe bisericile din eparhie sunt „stindardul Bisericii”. „Atâta timp cât pe aceste meleaguri va mai fi Sfânta Cruce pe sfintele noastre biserici românești, va însemna că încă în acest pământ binecuvântat de aici din munți bate o inimă de creștin ortodox român care se roagă lui Dumnezeu în graiul nostru dulce românesc”, a mai spus IPS Arhiepiscop Ioan.

Apoi, pr. Teodor Bijec, Consilier bisericesc din cadrul Episcopiei Covasnei și Harghitei, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul acestui moment aniversar. Din mesajul intitulat Două decenii de pastorație și patriotism dinamic redăm un fragment: Cu multă înțelepciune și râvnă duhovnicească, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a ctitorit și consolidat Episcopia Covasnei și Harghitei pe care o păstorește astăzi, prin creșterea numărului unităților bisericești (parohii și mănăstiri), prin edificarea de noi lăcașuri de cult și restaurarea celor vechi, intensificarea vieții parohiale și monahale, a activității educative, cultural-religioase și editoriale, în sprijinul întăririi prezenței ortodoxe și românești în acest ținut străbun. Cunoscând râvna sa misionară, înțelepciunea sa pastorală și dăruirea sa jertfelnică pentru Biserică, i-am conferit, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rangul de Arhiepiscop onorific al Episcopiei Covasnei și Harghitei, în luna august 2009, la sfârșitul Sfintei Liturghii săvârșită în Catedrala ortodoxă Sfântul Nicolae din Miercurea Ciuc”.

Ordinul Crucea Munților

Cu ocazia acestui moment aniversar a fost constituit primul ordin al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, intitulat „Crucea Munților”, care a fost conferit mai multor reprezentanți ai vieții publice din cele două județe sau unor personalități care au sprijinit Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei în cei 20 ani de la înființare. Printre cei distinși cu ordinul „Crucea Munților” s-a aflat și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, care a remarcat meritele IPS Arhiepiscop Ioan: „În acești 20 ani, episcopul nostru a înființat în toate localitățile din cele două județe parohii, a construit biserici, a reclădit bisericile care au fost distruse acum 40-45 ani. Episcopul nostru a fost și un mare ctitor în ceea ce privește afirmarea și repunerea în drepturi a Bisericii Ortodoxe în cele două județe. Episcopul nostru este un om de mare valoare, de echilibru, de fiecare dată ne-a îndemnat la pace și bună înțelegere cu concetățenii noștri din cele două județe””.

Sesiune națională de comunicări științifice la Miercurea-Ciuc

La Miercurea-Ciuc s-a desfășurat în perioada 19-20 septembrie 2014 Sesiunea națională de comunicări științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură și civilizație”, ediția a XX-a, informează. Au fost abordate probleme referitoare la istoria și cultura națională, cu precădere cele privind istoria și cultura românească din sud-estul Transilvaniei și conviețuirea interetnică din zona arcului intracarpatic.

Sesiunea națională de comunicări științifice a fost organizată de Centrul ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga cultural-creștină „Andrei Șaguna” și Centrul cultural „Miron Cristea”.

În prima zi a simpozionului au fost lansate peste 20 de noi apariții editoriale, în rândul cărora s-au aflat volumele: „Profesioniștii noștri 14. Nicolae Noica la 70 de ani”, apărut la Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, volum îngrijit de Corneliu Mihail Lungu și dr. Ioan Lăcătușu; „Românii din scaunele secuiești în Revoluția de la 1848-1849”, de Sebastian Lucian Pârvu, slujitor la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Miercurea-Ciuc; revista „Ștefadina – file de arhivă”, publicație editată de Asociația „Ștefadina” București, volumele editate de cercetătorii Institutului Național pentru Studierea Totalitarismului, precum și alte lucrări monografice și literare ale unor autori, majoritatea din județele Covasna, Harghita, Brașov și Mureș.

Lucrările pe secțiuni ale sesiunii au continuat sâmbătă, 20 septembrie, la Centrul eparhial, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior, la Centrul cultural „Miron Cristea” și la Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc. Au prezentat comunicări peste 100 de specialiști – cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi, arhiviști, etnografi, sociologi, teologi, profesori, preoți și oameni de cultură din întreaga țară. Comunicările cuprinse în programul sesiunii vor fi publicate în revista „Acta Carpatica”, anuarul Centrului ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și al Centrului European de Studii Covasna-Harghita.

***

La data de 11 ianuarie 1994, Adunarea Națională Bisericească a hotărât înființarea unei noi Eparhii a Bisericii Ortodoxe Române, în județele Covasna și Harghita. În zilele de 14-16 ianuarie1994, la Alba Iulia și Sibiu, se reunesc, în ședințe extraordinare, Consiliile Eparhiale ale Episcopiei de Alba Iulia, de care aparținea județul Harghita, și ale Arhiepiscopiei Sibiului, de care aparținea județul Covasna, care hotărăsc desprinderea celor două județe de Episcopiile cărora le aparțineau și cuprinderea lor în noua Episcopie.

Pe baza hotărârilor luate de Adunările Eparhiale ale Arhiepiscopiei Sibiului și Episcopiei de Alba Iulia, în 22 – 23 martie 1994, Sfântul Sinod al BOR a aprobat organizarea și delimitarea teritorială a Episcopiei Covasnei și Harghitei, cu sediul la Miercurea-Ciuc, pentru cei aproximativ 100 000 de credincioși ortodocși, reprezentând 25% din populația totală a județului Covasna și 15% din populația totală a județului Harghita. La 31 mai 1994, la Catedrala Ortodoxă din Miercurea-Ciuc s-a constituit Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. În 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a procedat la alegerea întâistătătorului nou înființatei Episcopii a Covasnei și Harghitei, cu sediul la Miercurea-Ciuc, sufragană a Mitropoliei Ardealului, în persoana P.C. Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim și Iordan. La sărbătoarea și praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, în 20 iulie 1994, la Mânăstirea „Sfântul Ilie” din Toplița, ctitorie a patriarhului Miron Cristea, s-a săvârșit hirotonia P.C. Arhimandrit Ioan Selejan ca Episcop al Episcopiei de Covasna și Harghita. Duminica, 25 septembrie 1994, a avut loc, la Miercurea-Ciuc, instalarea primului episcop al noii Episcopii a Covasnei și Harghitei, în persoana Preasfințitului Ioan Selejan.

Comentarii Facebook


Știri recente