Episcopia Covasnei şi Harghitei împlineşte 25 de ani

Episcopia Covasnei şi Harghitei organizează  în perioada 26 septembrie – 2 octombrie o serie de manifestări culturale şi religioase cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare.  

Episcopia Covasnei a fost fondată prin decizia sinodului Bisericii Ortodoxe Române întrunit în luna martie a anului 1994.

Primul ierarh al eparhiei a fost Episcopul Ioan Sălăjean, actualul Mitropolit al Banatului. Înaltpreasfinţia Sa a fost hirotonit episcop în 25 septembrie 1994 la Miercurea Ciuc.

La 25 de ani de ani distanţă, în eparhie vor fi organizate mai multe evenimente aniversare.

Comunicări ştiinţifice

Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie, ediţia a XXV-a, se va desfăşura în perioada 26-27 septembrie la Hotel Bradul din Covasna, informează eparhia.

La întrunire vor participa peste 80 de cercetători, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți, studenți, din întreaga țară.

Cu această ocazie va fi prezentată Expoziţia foto-documentară Contribuția învățământului confesional românesc din Treiscaune la Marea Unire, organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni.

În cadrul sesiunii va fi prezentat filmul documentar Tabla Buții 1916, din proiectulMarile Bătălii ale Primului Război Mondial în Carpații de Curbură – teledetecție și arheologie aeriană.

Expoziţie aniversară

Sâmbătă, 28 septembrie 2019, la Sfântu Gheorghe va avea loc vernisajul expoziţiei Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei – 25 de ani în slujba culturii și spiritualității românești din sud-estul Transilvaniei.

Hramul Catedralei din Miercurea Ciuc

Marți, 1 octombrie 2019, la hramul Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc, vor sluji mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Simpozion

Miercuri, 2 octombrie 2019, la Mănăstirea de la Izvoru Mureșului va avea loc Simpozionul cu tema „Episcopia Covasnei și Harghitei – 25 de ani de la înființare”.

În cadrul manifestării ştiinţifice vor fi prezentate mesajele ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române și ale personalităților vieții publice naționale și locale adresate cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înființarea eparhiei și peste 30 de comunicări științifice.

În cadrul simpozionului va fi vernisată expoziția Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei 25 de ani în slujba comunității românești din sud-estul Transilvaniei și prezentat filmul documentar File din istoria Eparhiei Covasnei și Harghitei, realizat cu sprijinul arhivei Televiziunii Române.

În final, va avea loc lansarea volumului Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita.

Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente