Episcopia Covasnei: Mitropolitul Ardealului a resfinţit biserica mănăstirii din Sita Buzăului

Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a resfinţit vineri mănăstirea din Sita Buzăului, jud. Covasna. Slujba a fost oficiată cu prilejul hramului lăcaşului de cult, sărbătorit de Schimbarea la faţă a Domnului. Alături de Mitropolitul Ardealului au slujit Episcopii Gurie al Devei şi Andrei al Covasnei, chiriarhul locului.

La eveniment au participat autorităţi locale şi credincioşi din împrejurimi.

În omilia sa, Mitropolitul Laurenţiu a vorbit despre semnificaţia sărbătorii Schimbării la faţă a Domnului şi despre lumina Taborică.

Înaltpreasfinţia Sa a explicat că „lumina a fost creată de Dumnezeu pentru noi, pentru că El este Lumina cea adevărată, aşa cum spunem în Simbolul Credinţei: «Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat»”.

„Lumina este un element esenţial al existenţei noastre. Şi noaptea avem nevoie de o lumină artificală care să ne lumineze drumul, dar de lumina pe care Dumnezeu a rânduit-o pentru viaţa noastră, avem nevoie toţi. Şi cine dă lumina? Lumina o dă soarele. Şi cum a fost numit Hristos? «Soarele dreptăţii», Cel care luminează continuu cu o lumină mult mai puternică decât lumina Soarelui, care apune şi iarăşi răsare”.

Ierarhul a precizat că „Mântuitorul Iisus Hristos emană constant o lumină, o energie ce emană veşnic din Dumnezeu şi se revarsă asupra noastră şi creează lumină în interiorul sufletului nostru”.

În cuvântul de mulţumire, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei doi arhierei prezenţi la sărbătoarea mănăstirii de la Sita Buzăului.

Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” a fost înfiinţată în 1997, la iniţiativa oamenilor din sat şi a părintelui protopop Florin Tohănean.

Începând cu anul 2000, aşezământul a devenit mănăstire de maici, sub conducerea maicii stareţe Loida Iovănescu. În anul 2002 a fost aşezată piatra de temelie pentru biserica mare. Construcţia locaşului de cult a durat aproape zece ani, biserica a fost sfinţită în în 2012.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente