Eparhia Maramureşului promovează portul popular românesc printr-un proiect inedit

Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a anunţat miercuri, 24 aprilie 2019, într-un comunicat de presă, lansarea unui proiect dedicat portului popular românesc care se va desfăşura în a doua zi de Paşti şi în a doua zi de Crăciun.

„Preoții sunt îndrumați să-i îndemne pe credincioși, ca în aceste zile de praznic, să-și poarte cu demnitate și bucurie straiele populare, ca pe niște odoare sfinte moștenite de la strămoși, cinstindu-le astfel memoria și păstrând cu sfințenie valorile spirituale și tradiționale ale satului românesc” se menţionează în comunicat.

Pentru a evidenţia „frumosul și inegalabilul port tradițional din Nord-Vestul României”, va fi stabilit un traseu pentru fiecare localitate care să fie parcurs a doua zi de Paști, după Sfânta Liturghie, de credincioşii îmbrăcaţi specific zonei.

Proiectul „Parada portului popular din zonele etno-folclorice ale Maramureșului și Sătmarului” este organizat în contextul Anului omagial şi comemorativ 2019.

„În acest fel”, menţionează organizatorii, „ne vom aduce aportul specific eparhiei noastre la frumusețea și reușita proiectului Anului omagial al satului românesc și vom arăta frumusețea satelor maramureșene și sătmărene în zonele noastre, prin Biserică, care este păstrătoarea cu sfințenie a acestui tezaur sacru.

Fiecare parohie va imortaliza evenimentul prin intermediul imaginilor, urmând ca fotografiile să fie centralizate de fiecare protopopiat și transmise Centrului Eparhial, care va organiza o expoziție și un concurs foto. Cele mai reuşite imagini vor fi premiate.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente