Eminescu omagiat în eparhiile Patriarhiei Române

Ziua de 15 ianuarie reprezintă pentru toți românii Ziua Culturii Naționale și totodată reprezintă data nașterii poetului de geniu Mihai Eminescu. Astfel, în primele zile ale acestei săptămâni, poetul Mihai Eminescu a fost comemorat, în mai multe biserici din Patriarhia Română.

În orașul Botoșani, în Parohia Vorona Centru, „Zilele Eminescu” au debutat printr-o șezătoare, urmată de Parastasul pentru familia marelui poet.

În așezământul social al parohiei Vorona Centru, Protopopiatul Botoșani, județul Botoșani, a avut loc luni, 14 ianuarie 2013, o manifestare culturală dedicată împlinirii a 163 de ani de la nașterea poetului român Mihai Eminescu, considerat Luceafărul poeziei românești. Această șezătoare culturală a avut ca scop omagierea zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu și a fost organizată de Primăria Botoșani, Consiliul Local Botoșani și Fundația Culturală „Hyperion” Botoșani, într-un parteneriat de colaborare între Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” Botoșani și Consiliul Județean Botoșani. Un sprijin deosebit a fost acordat de Ministerul Culturii și Patrimoniul Cultural Național și de Societatea Culturală „Raluca Iurașcu” din Vorona. „A devenit o frumoasă tradiție ca „Zilele Eminescu” în județul Botoșani să debuteze la Vorona. Acest lucru nu este întâmplător, întrucât Raluca Iurașcu, mama lui Eminescu, s-a născut în satul Joldești din comuna Vorona. În ziua dinaintea nașterii poetului, în semn de omagiere ne aducem aminte de părinții marelui poet Gheorghe și Raluca Iurașcu”, a relatat pr. paroh Cristian Ștefan. În cadrul șezătorii, poeții invitați au prezentat copiilor și tinerilor prezenți poezii din operele lor. La rândul lor, școlarii de la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona au susținut un program artistic. Ei au interpretat versuri și cântece eminesciene. La final, pr. paroh Cristian Ștefan și pr. Daniel Budeanu de la parohia Icușeni Vale au oficiat o slujbă de pomenire pentru Mihai Eminescu și pentru familia poetului. Amintim că în așezământul social al parohiei Vorona Centru se află colecția de tablouri de inspirație eminesciană intitulată „Dor de Eminescu”, realizate de prof. Ioan Livadaru, care s-a născut în comuna Vorona.

Moment artistic la Casa Municipală din Dorohoi

Asociația culturală „Valea Muntelui” a parohiei Bicaz 2, Protopopiatul Piatra Neamț, județul Neamț, în colaborare cu Biblioteca Orășenească din Bicaz, a organizat ieri o seară culturală dedicată poetului Mihai Eminescu.

Opera marelui poet român a fost evocată la Biblioteca Orășenească din Bicaz de criticul Cristian Ivescu și de criticul Constantin Topșa din Piatra Neamț. Tinerii de la Grupul Școlar Bicaz au susținut un scurt recital din lirica eminesciană. „În partea a doua a manifestării a avut loc decernarea premiilor revistei „Valea Muntelui”, dar și a diplomelor de merit pentru toți cei care au colaborat la această publicație pe parcursul anului 2012″, a spus pr. Mihail Popa, parohul parohiei Bicaz 2.

Tot ieri, la Casa Municipală din Dorohoi a avut loc manifestarea culturală „Eminescu-ieri, Eminescu-azi, Eminescu-mereu”. Elevii de la mai multe școli dorohoiene au susținut recitaluri de muzică și versuri din lirica poetului Mihai Eminescu. Evenimentul fost organizat de Casa Municipală din Dorohoi, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și Cenaclul „Editor”, coordonat de prof. dr. Ciprian Boloc de la Colegiul Național „Ghica Voievod” din Dorohoi.

Festivalul literar, la Mănăstirea Putna

La Mănăstirea Putna din județul Suceava a avut, în zilele de 13 și 14 ianuarie 2013, ediția a XXII-a a Festivalului Literar „Mihai Eminescu”. Organizatorii evenimentului au fost Consiliul Județean Suceava, Mănăstirea Putna, Colegiul Național „Petru Mușat”, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” și Primăria Șerbăuți. După cum ne-a relatat arhim. Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în biserica așezării monahale a fost oficiat Parastasul pentru poetul Mihai Eminescu. „A ne cinsti înaintașii este o datorie a noastră, a tuturor. Atunci când ne vom uita înaintașii, va fi greu. Mihai Eminescu s-a așezat la rădăcina spiritualității și a culturii noastre românești. Fără Mihai Eminescu am fi fost săraci, foarte săraci. Cred că el a cunoscut cel mai bine limba noastră și el ne-a dat ce a fost mai bun și mai sfânt, tot ce a putut să plămădească și a avut sădit în el de la părinții săi. Ne-a dăruit nouă și urmașilor. Român cu adevărat este acela care se apleacă spre valorile sale naționale. Român cu adevărat este acela care își cinstește înaintașii. Român cu adevărat este acela care își aduce aminte cu recunoștință și respect. Ei bine, cred că noi, românii, față de Mihai Eminescu, nu se cuvine să avem nimic altceva decât recunoștință și respect”, a spus arhim. Melchisedec Velnic. A urmat decernarea Premiului de excelență „Mihai Eminescu” prof. univ. dr. Cornel Munteanu pentru cea mai bună carte de exegeză eminesciană. „Un Premiu special Mihai Eminescu a fost atribuit prof. Ioan Țicalo din Râșca, pentru cartea „Dor… în concepția lui Mihai Eminescu”. După laudatio și răspunsurile câștigătorilor, a urmat un recital artistic susținut de către membrii de acum 30 de ani ai cenaclului „Mihai Eminescu” al Școlii „Sfântul Ștefan cel Mare” din Putna, condus de prof. Mircea Aanei. Ultimul popas la Putna a fost la mormântul maicii Benedicta – acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, cea care l-a iubit profund pe Eminescu, deslușind în el mai mult decât un geniu, și anume un vas ales al lui Dumnezeu, dăruit poporului nostru într-un moment când era nevoie de o minte limpede, conștientă de unde vine și prin ce se poate împlini acest popor”, a relatat ierom. Dosoftei Dijmărescu, de la Mănăstirea Putna.

Mihai Eminescu a fost comemorat la Cluj-Napoca la statuia poetului amplasată în fața Teatrului Național, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat o slujbă de pomenire, după cum informează TRINITAS TV.

„Toată viața scurtă a trăit intens ca într-o sută de vieți și printre multe altele ne-a învățat să ne iubim patria și Biserica”, a spus cu această ocazie ÎPS Părinte Mitropolit Andrei.

Instituțiile publice clujene, partidele politice și asociațiile culturale au depus în cursul dimineții, la statuia poetului, coroane de flori. La eveniment au fost prezente sute de persoane, între care și un grup de elevi de la Liceul Teoretic Mihai Eminescu din municipiu, care au recitat din poeziile poetului.

La Teatrul Național din Timișoara au avut loc proiecția documentarului „Dor de Eminescu”, precum și multe manifestări desfășurate în școlile din oraș, care au cinstit memoria marelui poet național Mihai Eminescu, supranumit și „Luceafărul poeziei românești”.

Evenimentul cultural a avut loc în sala mare a Teatrului Național din Timișoara și s-a compus dintr-o reprezentație de teatru și proiecție de film documentar. Filmul a fost realizat de Victor Popa, pelicula surprinzând nume mari ale culturii române, care s-au apropiat de creația eminesciană, precum Mihail Sadoveanu, Mircea Albulescu, Adrian Pintea, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ilie Gheorghe, Gheorghe Vraca, Florian Pittiș, Valeriu Seciu, Grigore Vieru, Corul de cameră Sursum Corda, Tudor Gheorghe – punctate de reputatul eminescolog Eugen Todoran, la care s-au adăugat și profesorul Iosif Cheie-Pantea și oamenii de litere Eugen Dorcescu, Adrian Dinu Rachieru, Cornel Ungureanu. În timpul vizionării filmului, actorii Vladimir Jurascu, Irene Flamann Catalina, Irene Murgu, Damian Oancea și Dan Pataca au evocat momente din viața și opera poetului Mihai Eminescu, acompaniați de Ansamblul Incanto Quarteto, Corina Murgu și Dan Patacă. Organizatorii evenimentului cultural au fost Fundația Culturală Art Media, Teatrul Național și Inspectoratul Școlar al Județului Timiș.

„Să ne amintim de Eminescu”

Tot în aceeași zi, la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Timișoara a avut loc, în cursul dimineții de ieri, manifestarea „Să ne amintim de Eminescu”, unde au fost evidențiate virtuțile creștine credința, speranța și iubirea în poezia eminesciană de către elevii claselor IX-XII, coordonați de profesoara Simona Perian. Sub genericul „Lumina nu se aprinde decât pentru cei ce văd, nu pentru orbi” au fost recitaluri din poezia religioasă eminesciană, precum și prezentare de eseuri. „Am dorit ca elevii noștri să se bucure de Ziua Culturii Naționale și de aceea am organizat acest concurs, unde elevii au avut posibilitatea de a recita versuri, în special din poezia religioasă, mai puțin cunoscută lor, din opera lui Mihai Eminescu. Religiosul la poet este o prezență discretă, dar în același timp profundă dovadă lucrările: „Colinde, colinde!”, „Rugăciune”, „Învierea”, „Mortua Est” ș.a. Poezia în sine devine o rugăciune la care am participat cu toții. Încă avem în minte rugăciunea „Crăiasă alegându-te,/ Îngenunchem rugându-te,/ Înalță-ne, ne mântuie,/ Din valul ce ne bântuie”. Elevii au înțeles că prin aceste versuri poetul a dorit să ne dăruiască și un model de credință”, ne-a declarat Simona Perian, profesoară de religie la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”.

Manifestări dedicate lui Mihai Eminescu la Parohia Câlnic

Duminică, 13 ianuarie, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Câlnic, au fost organizate ample manifestări dedicate nașterii poetului nepereche Mihai Eminescu, la care au participat mai mulți admiratori ai creației eminesciene. Expoziția de carte amenajată cu ocazia acestei zile, aflată la a III-a ediție, a evidențiat impresionanta operă eminesciană. Au fost prezentate atât cărți cu opera poetului, cât și lucrări de exegeză despre creația acestuia, recital de poezie și poeme dedicate marelui artist român. S-a evocat personalitatea celui ce a fost poet, prozator, publicist și mare patriot de către importanți oameni de cultură locali, precum Iacob Roman, Anton Georgescu, Vasile Ioniță și mulți alții. Pr. paroh Sorin Valentin Popovici, în calitate de organizator, ne-a declarat: „Ziua Culturii Naționale este o zi în care nu celebrăm doar un mare creator, ci și o zi de reflecție asupra culturii române în general, precum și a proiectelor culturale de interes național. Prin publicistica sa, Mihai Eminescu s-a aflat permanent într-un dialog deschis, sincer și onest cu contemporanii săi. Prin multe dintre ideile exprimate de el se află încă în dialog cu noi, cu acest prezent. Mari personalități ale culturii noastre naționale, și nu numai, s-au exprimat onest și elogios despre Eminescu, iar respectarea adevărurilor exprimate de el în operele sale înseamnă pentru român demnitate, progres și dăinuire”. Parohia Câlnic din Protopopiatul Reșița va organiza și pe viitor manifestări culturale dedicate marilor personalități ale poporului român.

Episcopia Severinului și Strehaiei a găzduit la începutul acestei săptămâni mai multe evenimente de marcă. Ultimul dintre ele a avut loc luni, 14 ianuarie, la Turnu Severin și a marcat deschiderea Festivalului Internațional de Poezie „Mihai Eminescu”, aflat anul acesta la cea de a XXII-a ediție.

Colegiul Național „Traian” din Drobeta-Turnu Severin a găzduit luni, 14 ianuarie, cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Mihai Eminescu”. La eveniment a fost prezentă și o delegație din partea Centrului eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, formată din inspectori ai Sectorului cultural, pr. Zaharia Petrișor și pr. Ioan Viorel Văcariu.

163 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

Activitatea, menită să marcheze 163 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”, s-a desfășurat în amfiteatrul „Robert Schumann”, bucurându-se de participarea autorităților culturale locale. Amfitrionul întâlnirii a fost scriitorul și publicistul Florin Copcea, o personalitate marcantă a culturii mehedințene, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Uniunii Scriitorilor Danubieni. Un juriu prezidat de academicianul Mihai Cimpoi a decis înmânarea a 22 de medalii și distincții mai multor scriitori din Drobeta-Turnu Severin. Cu acest prilej, a fost lansat un volum colectiv, însumând creații din operele scriitorilor severineni premiați.

În cursul aceleiași zile a avut loc o depunere de jerbe florale la bustul lui Mihai Eminescu din curtea Colegiul Național Traian, după care vor fi decernate și celelalte premii la Primăria Municipiului Orșova. Manifestările au continuat prin săvârșirea unei slujbe de pomenire a sufletului marelui nostru poet, oficiată de un sobor de preoți la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova.

La manifestări a luat parte și cunoscutul eminesciolog Tudor Nedelcea, membru în Adunarea Națională Bisericească și în Consiliul Național Bisericesc al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care a legat geneza acestor activități de o vizită a marelui poet pe meleagurile mehedințene.

Comentarii Facebook


Știri recente