Emil Hurezeanu a conferențiat la Sibiu în fața a mii de tineri (VIDEO)

Cei peste 3000 de tineri de la Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi – Sibiu au participat vineri la conferinţa „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România”.

Evenimentul a fost moderat de Pr. Constantin Necula şi l-a avut  prim plan pe Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania.

Alături de tineri s-au aflat: Mitropolitul Ardealului, ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori, preoți, oficialități și oaspeți.

Înainte de conferință participanții au intonat imnul național și au ascultat un scurt program artistic oferit de directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac și de mica artistă Antonia.

Emil Hurezeanu despre adevărații îndrumători

În prelegerea sa, ambasadorul Emil Hurezeanu le-a vorbit tinerilor despre rădăcinile fiecărui neam, datoria de a ne cunoaște și prețui trecutul și despre modelele oferite de înaintași.

El a făcut referire la Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, care a transformat Sibiul și Transilvania dintr-o zonă de la marginea Imperiului austro-ungar într-un puternic centru de cultură și spiritualitate românească.

Dincolo de această sărbătoare a neamului, a credinței, a nădejdii, a dragostei, pe care fiecare dintre noi le va declina altfel ajungând acasă, trebuie să ne găsim sprijin, duhovnici, îndrumători în înaintașii de care avem nevoie astăzi, dar și în semenii noștri, în contemporanii noștri pe care îi avem de-a dreapta și de-a stânga noastră.

Dar în sus, în timp, și în jos, în jurul nostru, îi vom găsi de fiecare dată pe adevărații îndrumători, a subliniat Emil Hurezeanu.

”România Mare, pentru ei n-a mai fost pe pământ, ci în pământ
Pr. Constantin Necula

Părintele Constantin Necula a invocat la rândul său datoria de a ne aminti de jertfa înaintașilor noștri. Pr. Necula a evocat la finalul conferinței episoade din timpul Primului Război Mondial consemnate în scrieri memorialistice, precum cele ale lui Octavian Tăslăuanu.

România Mare, pentru foarte mulți dintre ei n-a mai fost pe pământ, ci în pământ, n-a mai fost în viața aceasta, ci în viața a cărei judecată încă o așteptăm, a spus Părintele Necula.

El a explicat că „ce v-a spus domnul Emil Hurezeanu la actualitatea politică a acestei clipe e să nădăjduiți în cer”, apoi i-a îndemnat pe tineri:

„Să nu uitați că avem o Românie Mare, precum în cer așa și pe pământ, că pâinea cea de toate zilele pe care o frângem pe mesele noastre poartă într-însa molecule de înaintași, că ne mâncăm pe masă înaintașii, de fapt, că zdroaba vinului nu-i numai strugure, ci și lacrimă de iubită și de mireasă și de mamă ce-și așteaptă de secole întoarcerea acasă a feciorului ce nu mai vine și că nu putem exista raportându-ne doar la lucruri la care alții vor să ne învețe să ne raportăm”.

Potrivit site-ului oficial al evenimentului, la finalul conferinței IPS Laurențiu i-a mulțumit invitatului Emil Hurezeanu și i-a oferit o icoană cu reprezentarea Sfintei Treimi, și un album despre Catedrala mitropolitană din Sibiu.

După conferinţă, începând cu 19:40, tinerii au pornit în „Procesiunea unităţii” care s-a desfășurat pe traseul str. Nicolae Olachus, Calea Dumbrăvii spre Piața Unirii – Str. Andrei Șaguna – pe lângă Prefectură, str. Mitropoliei, Catedrala Mitropolitană –str. Samuel von Brukenthal, Piața Mare.

Seara s-a încheiat cu un concert de muzică populară în Piaţa Mare.

Fii la curent cu ultimele informații despre ITO 2018!

Foto credit: ITO 2018

Comentarii Facebook


Știri recente