Emanoil Gojdu pomenit în toată Arhiepiscopia Clujului. IPS Andrei s-a rugat în biserica unui sat din Bistrița

Marele filantrop român Emanoil Gojdu a fost pomenit duminică în toate bisericile din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, la îndemnul Mitropolitului Andrei care a spus că acest lucru „este o datorie sfântă” a credincioșilor din Transilvania.

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului s-a rugat pentru marele filantrop în Biserica din satul bistrițean Mititei, la finalul Sfintei Liturghii, informează Radio Renașterea.

Parastas pentru Emanoil Gojdu în satul Mititei, Bistrița-Năsăud. ©Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Tot duminică, ierarhul a hirotonit un preot și sfințit casa parohială din satul Mititei.

Hirotonia în preot a diaconului Olimpiu-Ioan Vidican, pe seama Parohiei Nimigea de Sus, Protopopiatul Năsăud. ©Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului
Pentru activitatea pastorală și administrativă, IPS Andrei l-a hirotesit iconom pe preotul paroh Călin Imbuzan. ©Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comemorarea lui Emanoil Gojdu marchează împlinirea a 150 de ani de la nașterea sa și are loc în contextul în care Biserica Ortodoxă Română a dedicat anul 2020 comemorării tuturor filantropilor ortodocși români.


Emanoil Gojdu s-a născut în data de 21 februarie 1802, în Oradea, și a trecut la Domnul în data de 3/15 februarie 1870, în Budapesta. El a devenit un apreciat avocat în Budapesta, iar la finalul vieții a lăsat întreaga avere Mitropoliei Ortodoxe Române a Transilvaniei, din care s-a creat o fundație în vederea acordării de burse tinerilor români ortodocși din Transilvania și Ungaria, distinși la învățătură și lipsiți de mijloace materiale.

Între 1871 și 1918 au beneficiat de aceste burse nu mai puțin de 4.455 de tineri, printre care Octavian Goga, Siviu Dragomir, Ioan Lupaș, Traian Vuia, Dumitru Stăniloae și alții.

În 1990 Fundația s-a reînființat, dar întâmpină dificultăți în recuperarea patrimoniului ei, aflată în Budapesta.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente