Elevii transilvăneni, binecuvântați la început de an școlar

Deschiderea noului an școlar, 2014-2015, a fost marcată de festivități în fiecare unitate de învățământ, prilej cu care au fost oficiate slujbe religioase și au fost transmise binecuvântări pentru elevi, cadre didactice și părinți.

Elevii din Brașov și Făgăraș au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, la deschiderea noului an școlar. Ierarhul a participat la festivitățile organizate în prima zi de școală la Liceul „Andei Mureșanu” și Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, precum și la Liceul Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș, informează „Ziarul Lumina”.

La festivitatea de la Liceul „Andei Mureșanu”, alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, preoți și cadre didactice de la Seminarul Teologic „Dumitru Stăniloae”, care funcționează în cadrul liceului, inspectorul general școlar din județul Brașov, Ariana Oana Bucur, directorul Niculae Cioc, cadre didactice, familiile și rudele elevilor.

IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat slujba de binecuvântare a profesorilor și elevilor la începutul anului școlar, după care a vorbit despre importanța educației pentru binele unui popor: „Ne bucurăm împreună în această zi de început a noului an școlar și invocăm harul lui Dumnezeu și binecuvântarea Sa asupra bucuriei vieții noastre, adică pruncii, de la cei mai mici, până la cei care se pregătesc să finalizeze cursurile pre-universitare. L-am rugat pe Bunul Dumnezeu să vă dea putere să înțelegi toată învățătura cea bună și să descoperiți adevărul mântuitor”.

În continuare, ierarhul a citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia începerii noului an școlar. Mesaje au transmis și inspectorul Ariana Oana Bucur, directorul Niculae Cioc și cadre didactice. Părintele Mitropolit i-a binecuvântat, apoi, pe profesorii și elevii Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ pre-universitar din țară. Colegiul brașovean se află într-o clădire ce aparține Arhiepiscopiei Sibiului și, astfel, implicarea eparhiei în bunul mers al acestei instituții este de remarcat.

IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat slujba de binecuvântare și i-a îndemnat pe cei care pășesc în această instituție, patronată de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, să ducă mai departe prestigiul acestei școli. Și aici, ierarhul a transmis mesajul PF Patriarh Daniel cu ocazia începerii noului an școlar.

Binecuvântare la Făgăraș

În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a fost prezent la Liceul Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș, unde a săvârșit slujba de binecuvântare și a vorbit despre pregătirea tinerilor într-o instituție patronată spiritual de sfântul domnitor pe care Patriarhia Română îl cinstește anul acesta, la trei secole după martiriul său. La festivitate au participat: protopopul de Făgăraș I, Marcel Dobrea, primarul Făgărașului, Sorin Mănduc, directoarea liceului, Michaela Judele, cadre didactice și părinți.

„Ceea ce avem noi este mai valoros decât orice bun măsurabil în lumea noastră, și anume rugăciunea înălțată către Dumnezeu. Valoarea rugăciunii este inestimabilă și îmi doresc ca puterea rugăciunii să fie în fiecare clipă asupra noastră și asupra școlii noastre. Putem crește pentru că mâna lui Dumnezeu este asupra noastră”, a spus directoarea Michaela Judele.

Ierarhul a oferit, la final, mai multe cărți publicate la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului, pentru a fi așezate în biblioteca liceului făgărășean.

Festivitate la Seminarul din Alba Iulia

După mai bine de 20 de ani de activitate, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia și-a împărtășit bucuria și emoțiile începutului de an școlar cu elevii, părinții, cadrele didactice și distinșii invitați, în prezența Înaltpreasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. La evenimentul deschiderii noului an școlar a fost binecuvântată de către ierarh și noua biserică din incinta școlii. IPS Arhiepiscop Irineu a subliniat, în mesajul său rolul sădirii Cuvântului lui Dumnezeu în sufletul tinerilor și binecuvântarea de a studia „sub cupola unui nimb sacru”. Apoi, ierarhul i-a prevenit pe tineri să se ferească de idolii lumii moderne, care pândesc la poarta școlii. Astfel, elevii au fost îndemnați să-L urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos – modelul sublim -, să guste din înțelepciunea cărților sfinte și să se bucure de harul revărsat în Biserică prin Sfintele Taine.

Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia are un rol deosebit, în cadrul județului, având rolul de a păstra flacăra Ortodoxiei și în sufletul tinerilor din județ.

La Seminarul Teologic din Alba Iulia studiază un număr de 353 de elevi, pe cele două niveluri de studii: ciclul gimnazial, cu un număr de 70 de elevi și ciclul liceal, cu cele trei secții (teologie pastorală, filologie și științe sociale), ce însumează un număr de 280 de elevi.

Nou an școlar la Oradea

Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a deschis în mod festiv cursurile, pentru a-i primi pe elevi în noul an școlar. Cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, festivitatea de deschidere a debutat în clădirea de pe strada Aluminei, pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, unde s-a săvârșit slujba pentru începerea anului școlar, în prezența cadrelor didactice, a elevilor, a părinților și a numeroși invitați. Au luat cuvântul: pr. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei și director al liceului, și pr. Florin Negruțiu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Festivitatea a continuat în clădirea istorică a vechii Academii Teologice din Oradea, de pe strada Republicii, unde, în prezența PS Episcop Sofronie, în paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” s-a săvârșit Sfânta Liturghie, urmată de slujba Sfințirii apei (Agheasma mică) și a Te Deum-ului, de un sobor de preoți profesori, la care au participat elevii claselor de liceu de la profilul teologic, alături de părinți și cadrele didactice.

La sfârșitul Te Deum-ului, PS Episcop Sofronie, în cuvântul de binecuvântare, a precizat că „este un moment de mare binecuvântare și speranță pentru școala noastră. Anul acesta plecăm la drum cu un efectiv total de 52 cadre didactice și 712 elevi, de la cei mai mici, până la clasele de liceu. În ziua de astăzi, fiind un început frumos și binecuvântat nu se putea altfel să începem decât cu rugăciune, cu Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum”.

Apoi, ierarhul i-a îndemnat pe elevi, în special pe cei din clasa a XII-a să fie responsabili și să studieze pentru a promova cu succes examenul de Bacalaureat: „Trebuie să vină momentul să vă luați răspunderea în propriile mâini. Nu vă pierdeți timpul cu lucruri inutile, nu vă cheltuiți energiile pe lucruri nefolositoare și, mai ales, nu vă bateți joc de darurile pe care Dumnezeu le-a dat fiecăruia dintre voi. Puneți-le în lucrare, rodiți-vă talanții și veți avea bucurii pe măsură”.

Ierarhul a apreciat că elevii au o mare șansă de a beneficia de sprijinul unui corp profesoral de înaltă ținută duhovnicească și profesională: „La ora actuală se cuvine să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru frumosul buchet al cadrelor didactice din această școală. Rămâne, acum, ca să răspundeți voi, dragi elevi, darurilor pe care profesorii voștri le-au acumulat și de abia așteaptă să vi le împărtășească. De aceea, se cuvine să priviți cu multă responsabilitate acest început, care este noul an școlar”.

Pentru elevii claselor cu profil teologic, festivitatea începutului de an școlar a coincis cu inaugurarea noului cămin-internat al școlii, care a fost amenajat pe parcursul vacanței, la etajul clădirii în care se desfășoară procesul didactic, pentru a li se oferi un spațiu de cazare și acelor elevi care învață la această școală și care sunt din afara orașului. După programul liturgic desfășurat în paraclisul școlii, elevii și cadrele didactice au participat la inaugurarea noului internat. PS Sofronie a binecuvântat dormitoarele și sala de mese, stropindu-le cu agheasmă, așezând ca ocrotitor al căminului pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei, ce este pomenit în ziua de 15 septembrie.

La ceremonie, alături de PS Sofronie au participat: președintele Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, directorul de Cabinet al prefectului, Claudia Timofte, protopopii din cele patru protopopiate ale Eparhiei Oradiei, preoții consilieri de la Centrul Eparhial și alți invitați.

Pr. inspector Florin Negruțiu a evidențiat faptul că, în ultimii ani, Liceul Ortodox a realizat un act educațional de calitate, a reușit să se implice în activități cu caracter extra-curricular și să dovedească faptul că în cadrul liceului există un cadru organizat de activitate, unde părinții pot să-și aducă elevii în siguranță și să aibă așteptări din toate punctele de vedere: educațional, moral și spiritual.

Pentru că pe 15 septembrie este pomenit în Sinaxar Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului, PS Sofronie l-a așezat pe Sfântul Ierarh Iosif ca ocrotitor al noului căminul-internat, Sfântul Iosif alăturându-se, astfel, ca ocrotitor al liceului, Sfântului Ierarh Niceta de Remesiana, ocrotitorul Paraclisului de la parterul școlii.

„Sfântul Iosif devine îngerul păzitor al elevilor care locuiesc aici, începând de astăzi și se va ruga în ceruri pentru toți membrii familiei noastre spirituale a Liceului Ortodox. Noi înșine trebuie să-I mulțumim lui Dumnezeu și, începând de astăzi, să ne rugăm Sfântului Ierarh Iosif, care primește deschiderea firească a fiecăruia, mai ales că viața de internat presupune anumite greutăți și limite comportamentale”, a subliniat PS Sofronie.

Pr. Radu Rus a mulțumit celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, în special ierarhului, pentru inițiativă și sprijin direct, precizând că toate investițiile de amenajare și dotare a internatului se ridică la suma de 70.000 lei, din care 25.000 lei reprezintă contribuția parohiilor din Eparhia Oradiei, prin cele patru Protopopiate, iar restul sumei provine din sponsorizări și donații.

PS Sofronie a vizitat, apoi, sălile de clasă și discutat cu elevii și cu părinții acestora, binecuvântându-i și urându-le succes în noul an școlar.

Primul clopoțel, la Zalău

La Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău a sunat primul clopoțel ce a vestit începerea unui nou an școlar. La festivități a fost prezent și Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului. Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum în capela liceului, săvârșită de PS Petroniu, alături de părintele Ionuț Pop, directorul liceului, și părintele Antonie Pința, directorul spiritual al școlii.

După săvârșirea slujbei de Te Deum, PS Episcop Petroniu și-a arătat bucuria pentru roadele acestui liceu, care sunt vizibile atât în Zalău, cât și în județ, prin elevii de excepție care au absolvit această școală, aceștia ajungând preoți de nădejde acolo unde Dumnezeu i-a rânduit.

„Aceștia trebuie să fie un exemplu pentru elevii de astăzi. Deși școala este mică, rezultatele sunt mari și acest lucru se datorează seriozității dascălilor”, a mai spus PS Petroniu care a urat, apoi, bun venit noilor elevi care au pășit pe treptele școlii pentru prima dată, subliniind importanța orelor de rugăciune de la capelă.

În continuare copiii, părinții și dascălii au coborât în curtea liceului, unde au continuat festivitățile de deschidere a noului an școlar.

Au luat cuvântul conducerea școlii și oficialitățile, apoi au fost felicitați toți elevii, în special noii școlari din clasa pregătitoare, clasa I și clasa a IX-a.

Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău a fost înființat în contextul revigorării învățământului teologic în perioada de libertate religioasă și democrație de după decembrie 1989, mai întâi ca o clasă cu profil teologic, la filiera vocațională din cadrul Școlii Normale „Gheorghe Șincai” – Zalău, în anul școlar 1994-1995. În prezent, pe lângă clasele de liceu, școala a primit și elevi începând cu clasa pregătitoare și până în clasa a IV-a, având astfel ciclul primar complet. Anul acesta se vor aniversa 20 de învățământ teologic în județul Sălaj.

Festivități la Cluj-Napoca

Festivitățile la începere a noului an școlar au început la Cluj-Napoca la Colegiul Ortodox de pe strada Avram Iancu, în prezența Preasfințitului Vasile Someșanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a întregului corp profesoral și a părinților. A fost oficiată o slujbă de Te-Deum, apoi, cei peste 200 de elevi, au primit îndemnuri de la ierarh, profesori și autorități.

Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul i-a felicitat pe părinții copiilor care au ales această școală: „Felicit pe părinții voștri, dragi copii, care au ales această școală pentru a vă forma în spiritul credinței neamului nostru, în dragoste față de țară și față de întreaga umanitate și pentru a putea duce mai departe valorile credinței și ale neamului nostru, prin care și noi și voi, deopotrivă, veți face cunoscute dragostea și lumina neamului nostru în lumea întreagă”.

A urmat festivitatea de la Școala gimnazială ortodoxă pe strada Meseriilor, din municipiul Cluj-Napoca. Aici a fost oficiată o slujbă religioasă, apoi reprezentanții mai multor instituții clujene au transmis mesajele din partea autorităților, cu prilejul începerii noului an școlar. Directorul Seminarului Teologic Ortodox din municipiu, părintele Liviu Vidican Manci, le-a spus elevilor din clasele a V-a și a VI-a de la Școala gimnazială că beneficiază aici de libertatea de a-și exprima crezul ortodox.

„Cei care ați ales să veniți în clasa a V-a și în clasa a VI-a în nou înființata școală, ciclul gimnazial, să știți că nu v-ați asumat un risc, ci vă faceți părtași la un beneficiu, este beneficiul libertății morale. În momentul în care poți să vorbești nestingherit despre crezul tău religios, într-o școală în care profesorul nu râde de tine pentru că ți-ai făcut cruce înainte de teză, cred că ești în libertate. În momentul în care ți-s încălcate aceste drepturi, trebuie să știi acest lucru. Încălcarea exprimării crezului religios apare în școlile publice, din nefericire, din ce în ce mai des”, a spus pr. Liviu Vidican Manci.

Tinerii care urmează ciclul liceal la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au început, și ei, prima zi din noul an școlar, prin rugăciune. Împreună cu părinții și profesorii, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în capela unității de învățământ de către duhovnicul Seminarului, arhimandritul Samuel Cristea, alături de alți părinți profesori. După slujbă, în curtea școlii, PS Episcop Vasile Someșanul a oficiat o slujbă de Te-Deum, binecuvântându-i pe elevi și profesori la început de an școlar. Inspectorul de religie al județului Cluj, pr. Marian Sidon, a transmis celor prezenți că o educație frumoasă se poate realiza în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca: „Dragi profesori, părinți și elevi, educația nu înseamnă o acumulare de informații sau o exersare de abilități și deprinderi, ci înseamnă în primul rând a crește frumos. Iar pentru ca un elev să crească frumos nu sunt suficiente nici programele școlare, nici baza materială și nici metodele didactice oricât de moderne sau performante ar fi, ci este nevoie de un sistem de valori, pe care elevul să le înțeleagă, să le conștientizeze și la care să se raporteze. Acest sistem de valori fundamental creștine și integrate în actul educațional sunt surplusul educativ pe care Seminarul Teologic Ortodox îl oferă față de orice altă școală de învățământ preuniversitar”. Preasfințitul Vasile Someșanul i-a binecuvântat pe elevi și cadrele didactice, rugându-L pe Dumnezeu să le ofere tuturor spor duhovnicesc și rezultate cât mai bune. Potrivit directorului Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. Liviu Vidican Manci, atât cei mici, cât și cei mari beneficiază în acest nou an școlar de săli de clase renovate și dotate cu aparatură performante, și de spații de joacă special amenajate, investițiile totale fiind de peste 350 de mii lei.

Festivități la Baia Mare

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia începerii noului an școlar la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a numeroși preoți, cadre didactice, elevi și părinți. După Sfânta Liturghie s-a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat elevilor, părinților și profesorilor și s-a săvârșit slujba Te-Deum-ului.

Apoi, PS Iustin Sigheteanul a săvârșit Slujba Te-Deum-ului pentru elevii și cadrele didactice de la Liceul Sanitar și Școala postliceală care a fuzionat cu Seminarul Teologic din Baia Mare. Aici PS Iustin Sigheteanul a adresat un cuvânt de binecuvântare și a transmis urări pentru elevi și profesori, în noul an școlar.

Început de an școlar la Filantropia

Clopoțelul a sunat luni și pentru copiii din centrele educaționale din județele Alba, Mureș și Timiș. Înființate de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în cadrul proiectului „Rețea interregională de centre educaționale”, cele 16 centre educaționale oferă sprijin pentru 400 de copii care provin din familii sărace și sunt în risc de abandon școlar.

„Clopoțelul a sunat și pentru cei 400 de copii care sunt ocrotiți în centrele noastre educaționale. Beneficiarii noștri sunt copii aflați în risc de abandon școlar, care au nevoie de sprijin și consiliere specială pentru a putea să-și continue școala. Fiecare copil primește rechizite și materiale didactice necesare, dar și o bursă socială pentru a putea să își acopere cheltuielile necesare în timpul unui an școlar. În centrul educațional, copiii primesc zilnic o masă caldă și o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor și meditațiilor pentru scăderea riscului de eșec școlar”, a spus Dana Truța, managerul proiectului „Rețea interregională de centre educaționale”, conform unui comunicat al Asociației Filantropia Ortodoxă.

Centrele educaționale au fost înființate în cadrul proiectului „Rețea interregională de centre educaționale”, proiect derulat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia la nivelul regiunilor Centru și Vest, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul proiectului este prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și menținerea în sistemul de educație a 400 de elevi din regiunile Centru și Vest. În cadrul proiectului au fost înființate 16 centre educaționale respectiv în județul Alba la Alba Iulia, Baia de Arieș, Aiud, Ocna Mureș, Sebeș, Valea Lungă, Roșia de Secaș, Silivaș, în județul Mureș la Luduș, Sângeru de Pădure, Reghin și în Timiș la Timișoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare și Făget. În fiecare centru educațional, 25 de copii din familii sărace sau aflați în risc de abandon școlar beneficiază zilnic de o masă caldă și o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor și meditațiilor pentru scăderea riscului de eșec școlar. De asemenea, copiii primesc și burse sociale, rechizite și materiale didactice. Proiectul „Rețea interregională de centre educaționale” este implementat în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei, DGASPC Alba, DGASPC Mureș, DGASPC Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Asociația Filantropia Ortodoxă – Filiala Reghin.

Comentarii Facebook


Știri recente