Elevii și profesorii români din Comrat au vizitat românii de pe cealaltă parte a Prutului

Elevii și profesorii români din Comrat i-au vizitat timp de trei zile pe românii aflaţi de cealaltă parte a Prutului, informează Institutul Eudoxiu Hurmuzachi.

Comrat este capitala regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova şi este situată în sudul țării, având o populație de peste 20.000 de locuitori.

Vizita în judeţele Suceava și Iași a avut loc în perioada 21-23 iunie 2019 şi a fost posibilă datorită implementării proiectului „Excursie tematică pentru profesori și elevi români din Republica Moldova, în special din regiunea UTA Găgăuzia”.

Proiectul a fost derulat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, şi implementat în parteneriat cu Episcopia Basarabiei de Sud.

În prima zi a călătoriei lor în România, profesorii şi elevii români din Comrat au vizitat Muzeul Mănăstirii Cămărzani, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou și Cetatea Sucevei.

În a doua zi, ei au descoperit alte lăcaşuri de cult simboluri ale spiritualităţii ortodoxe româneşti, monumente istorice şi bijuterii arhitecturale: Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Chilia lui Daniil Sihastrul, Mănăstirea Voroneț, Mănăstirile Sucevița și Moldovița.

Itinerariul spiritual şi cultural a continuat în ultima zi cu vizitarea Mănăstirii Humor, una dintre cele mai importante ctitorii ale evului mediu moldovenesc.

Aici, profesorii și elevii români au participat la Sfânta Liturghie, după care s-au deplasat la Iași unde au vizitat Catedrala Mitropolitană, dar și Palatul Culturii.

Prof. conf. dr. Natalia Cuțitaru, șef catredra Filologie română, Universitatea de Stat din Comrat, unul dintre participanţi, şi-a manifestat bucuria resimţită după călătoria în România.

„Ne întoarcem în drum spre casă, după trei zile minunate petrecute în România și deja ne este dor de tot ce am văzut, de oamenii și locurile în care am fost. Auzim și acum clopotele de le Putna care ne recheamă, mereu…”.

„Avem impresia că ne întoarcem pe alt drum, deoarece suntem alții, mai îmbogățiți, mai înduhovniciți, mai plini de speranță, de bucurie. Am trăit o experiență de neuitat”, a mai spus Prof. Natalia Cuţitaru.

Proiectul este cuprins în Programul de Educație „Apostol Mărgărit” din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Foto credit: Institutul Eudoxiu Hurmuzachi

Comentarii Facebook


Știri recente