Elevii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” au depus ghirlanda de garoafe roșii pe umerii lui Eminescu

Elevii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București au continuat și anul acesta tradiția de a depune o ghirlandă de garoafe roșii pe umerii statuii lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Român. Acțiunea a avut loc vineri, de Ziua Culturii Naționale.

Profesoara Monica Șerbănescu, directoarea liceului, a postat pe Facebook fotografiile de la activitate, însoțite câteva versuri din poemul „Călin (file din poveste)”.

„Minunea poeziei eminesciene și frumusețea limbii române se regăsesc întregi în aceste versuri, care nu au nevoie de etichete sau declarații prețioase, fiindcă, precum o rugăciune ne cuprind, deopotrivă, mintea și inima”, a scris ea.

Directoarea a explicat că ghirlanda este

„simbol al unei încăpățânări de ordin cultural, preluat din paginile scriitoarei Ana Blandiana”.

Poeta Ana Blandiana a povestit în volumul „Fals tratat de manipulare” (2013) că acest gest era ca o gură de aer proaspăt pentru scriitori în anii 1980, când luna ianuarie era marcată de aniversările cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu.

Pe contul personal de Facebook, Ioana Revnic, profesoară la liceul bucureștean, a explicat cum se desfășura micul ritual al depunerii ghirlandei în ultimii ani ai comunismului.

„În anii ’80, pe 15 ianuarie, scriitorul Geo Bogza comanda de la aceeași florărie din Piața Kogălniceanu o jerbă de brad împletită cu garoafe roșii, lungă de cel puțin cinci metri, iar aceasta era așezată pe umerii statuii. La ceremonie participau câțiva ,«prieteni de Eminescu», majoritatea – scriitori. Printre ei se afla și Ana Blandiana”, a scris profesoara.

Statuia poetului din fața Ateneului Român este opera sculptorului Gheorghe Anghel.

Foto credit: Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”

Comentarii Facebook


Știri recente