Elevi de la șapte școli sanitare participă la Școala Medicală de Vară a Fundației Bucuria Ajutorului

La sediul din Capitală al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) au început marți cursurile Școlii Medicale de Vară a Fundației Bucuria Ajutorului. Participă 45 de elevi de la șapte școli de asistenți medicali din Capitală.

În deschidere, Carmen Mazilu, președinta filialei bucureștene a OAMGMAMR, a apreciat că aceste cursuri gratuite reprezintă o șansă unică pentru participanți, fiind susținute de lectori cu un înalt nivel profesional invitați de Fundația Bucuria Ajutorului.

În continuare, Prof. univ. dr. Manole Cojocaru, de la Universitatea „Titu Maiorescu” din București, care este și unul din coordonatorii proiectului, a amintit că ideea de a extinde Școala de Vară a venit după prima ediție, cea de anul trecut, care s-a bucurat de apreciere.

La București a început marți, 20 iunie 2023, Școala Medicală de Vară a Fundației Bucuria Ajutorului, dedicată elevilor de la școlile postliceale și organizată în colaborare cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Chiar dacă suntem o instituție care oferă îngrijiri paliative, noi aici îi instruim pe asistenți pe partea de medicină generală și în diferite domenii ale medicinei – avem chiar și partea de pediatrie”, a explicat pentru Basilica.ro Adriana Căruntu, managerul Fundației Bucuria Ajutorului și celălalt coordonator al școlii de vară.

„Dorim să le oferim informații care să îi ajute să înțeleagă, să crească, să-și pună fundamentul unui asistent medical bine format.”

Prima invitată din program este prof. univ. dr. Georgeta Sinitchi de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, fondatoarea Clinicii Alergologie a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași. Ea le explică participanților specificul diferitelor boli alergice, care în prezent afectează o mare parte a populației.

„Cred că este un moment istoric să avem ca invitat o persoană de asemenea valoare. Dr. Georgeta Sinitchi face parte dintre medicii de excepție pe care România îi are”, a declarat Adriana Căruntu.

„De altfel, avem mai mulți medici valoroși, care s-au oferit să participe în mod voluntar, fără plată, la formarea noilor generații de specialiști. Ce bucurie poate fi mai mare decât să le poți face bine tinerilor, să așezi lucruri fundamentale în cultura, dar și în inimile și în conștiința lor?”

Printre lectori se numără și prof. univ. dr. Claudia Pop de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj, prezentă și la prima ediție. În cursul lunii iulie, ea va susține cursuri cu de îngrijiri pediatrice.

„Mi-a scris că vrea să participe și anul acesta, deoarece anul trecut a simțit că face un lucru care contează”, spune Adriana Căruntu. „Peste ani, acești tineri ne vor reprezenta în cadrul spitalelor și își vor aminti că și-au pus bazele în cadrul Școlii Medicale de Vară organizată de Fundația Bucuria Ajutorului și Ordinului Asistenților Medicali din București.”

La București a început marți, 20 iunie 2023, Școala Medicală de Vară a Fundației Bucuria Ajutorului, dedicată elevilor de la școlile postliceale și organizată în colaborare cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

La ceremonia de deschidere și cursul inaugural au mai participat profesori de la Seminarul Teologic din București, de la Școala Postliceală Atlas și de la Căminul de Persoane Vârstnice „Acad. Nicolae Cajal” al Direcției de Asistență Socială a Municipiului București.

Dr. Maria Cerasela Măciucă, managerul Căminului «Acad. Nicolae  Cajal», a apreciat că școala de vară a Fundației Bucuria Ajutorului este un eveniment unic în București. „Am început acest proiect tocmai pentru că am sesizat o nevoie în acest sens”, confirmă Adriana Căruntu.

Cursurile se desfășoară la sediul OAMGMAMR din Str. Avrig nr. 12, Sect. 2, București, în perioada 20 iunie – 31 iulie 2023, între orele 15:00 și 18:00. OAMGMAMR a asigurat logistica, de la spațiul de desfășurare până la suportul tehnic și aprovizionarea pentru pauzele de cafea.

La final, participanții vor trece printr-o evaluare a cunoștințelor acumulate, pe baza căreia vor primi o diplomă de participare.


Fundația Bucuria Ajutorului a Arhiepiscopiei Bucureștilor organizează și un proiect de formare în domeniul îngrijirilor paliative. În cadrul fundației funcționează Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie” din Capitală.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente