Egoismul macină sufletul, spune PS Varlaam Ploieşteanul

„Bogatul nu se gândește cu recunoștință nici la Dumnezeu de la care a primit această binecuvântare de roade, nici la semenii săi care au nevoie de ele, nici la oamenii care au lucrat la ogoarele sale. Se gândește doar la sine, este de un egoism feroce”, a atras atenţia Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul faţă de comportamentul bogatului din evanghelie căruia i-a rodit ţarina.

În predica rostită duminică pe Dealul Patriarhiei, Preasfinţia Sa a explicat că egoismul măcina sufletul acestui om.

„Totul se reportează la el, la al său, la ale lui. Pronumele posesiv repetat în mod obsesiv arată că în centrul tuturor preocupărilor sale era propria sa persoană”.

Episcopul vicar patriarhal a precizat că „sufletul bogatului din această pildă este cerut de la el în timpul nopţii, pentru că în timpul vieţii lui, el s-a arătat a fi un om al întunericului”.

„Noaptea este semn al păcatului, prefigurare a morţii sufleteşti. De aceea spune Scriptura: «Deşteaptă-te cel ce dormi şi te scoală din morţi şi te va lumina Hristos», deoarece pentru omul acesta din Evanghelie, deşi viu biologic, deşi nădăjduia că va trăi mulţi ani din roadele pe care le-a pus la adăpost în hambare, toate cele materiale sunt zadarnice”.

„Noaptea înseamnă moartea păcatului şi, în timpul acestei morţi, sufletul lui este convocat la judecată. De aceea, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă pe toţi să ne purtăm ca fii ai luminii, nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi lucruri de ruşine, ci să ne îmbrăcăm în Iisus Hristos, şi grija pentru trup să nu o facem spre pofte pătimaşe”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul l-a hirotonit preot pe diaconul Ștefan Bădescu de la Agenția de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române pe seama Parohiei Mehedința din comuna Podenii Noi, județul Prahova.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente