Ediția a XI-a a Proiectului educațional Valori culturale Românești, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț

Între 23-25 mai 2014, Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț găzduiește cea de-a XI-a ediție a Proiectului educațional „Valori Culturale Românești”, informează doxologia.ro

Manifestare de prestigiu la nivel regional, proiectul reunește și la această ediție un mare număr de elevi interesați și pasionați de istoria națională, de cunoașterea și promovarea tradițiilor și spiritualității ortodoxe.

În cele trei zile, elevii vor participa la dezbateri, ore deschise, vizite documentare și activități sportive. Invitatul din acest an este prof. Virginia Moșneagu de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Tg. Neamț, care va susține conferința cu tema „Valorile morale și tinerii zilelor noastre”. Un moment așteptat cu mare interes va avea loc în sala de sport a seminarului, unde va avea loc tradiționalul joc de fotbal, învingătorii intrând în posesia Cupei Prieteniei.

În dimineața zilei a doua, echipajele celor doua instituții partenere se vor întrece în cadrul concursului de istorie și religie „Oltea Doamna”, tema din acest an fiind consacrată Primului Război Mondial, la istorie, și Tainei Sfintei Euharistii, la religie. În cursul aceleiași zile este prevăzută și o vizită documentară la Casa Memorială Mihail Sadoveanu și la Muzeul Visarion Puiu unde, în cadrul unui atelier literar, elevii vor prezenta din creațiile lor literare. După amiază, elevii și profesorii vor participa la un pelerinaj la Peștera Sfintei Teodora de la Sihla, de lângă Mănăstirea Sihla, unul din locurile sfinte din zona Neamțului.

Ziua a treia este dedicată Sfintei Liturghii, care va fi săvârșită în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din cadrul Seminarului „Veniamin Costachi”. Premierea participanților va încheia un program dens și divers, în cadrul căruia participanții vor schimba idei și experiențe.

Manifestarea înscrisă în Programul național al Ministerul Educației Naționale se înscrie pe linia eforturilor celor două instituții școlare de a promova valorile autentice ale spiritualității românești. Totodată, se dorește o continuare a unei fericite colaborări sub semnul credinței, al prieteniei și patriotismului. La această ediție vor participa 50 de elevi însoțiți de doamnele profesoare de religie Anișoara Magdaliniș și Daniela Lupis, alături de doamna inspector dr. Lăcrămioara Iordăchescu din partea Inspectoratului Școlar Județean Iași. Proiectul este coordonat din partea Colegiului „Mihai Eminescu” de domnul profesor de istorie Sorin Sitea împreună cu părintele profesor Viorel Romus Laiu din partea Seminarului „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente