Ecaterina Teodoroiu, Eroina de la Jiu, a fost omagiată în satul natal la 128 de ani de la naștere

Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din Armata Română, căzută în luptele de la Mărășești, a fost omagiată vineri, la ziua de naștere, în localitatea natală, azi cartierul Vădeni din Tg. Jiu, județul Gorj.

Evenimentul a fost organizat la Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” din localitate de Asociația culturală Tătărescu, Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”, în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj și Asociația Detecții Gorj.

Au participat istorici, oameni de cultură, cadre militare în retragere și rezervă, profesori, dar și elevi. Din partea familiei eroinei a fost prezentă strănepoata acesteia, Luminița Dragomir.

Organizatorii au inaugurat o expoziție de fotografie documentară care include și copia actului de naștere al Ecaterinei Teodoroiu, precum și uniforma de sublocotenent a eroinei noastre, reprodusă conform regulamentului militar din timpul Primului Război Mondial.

Evenimentul a fost moderat de istoricul Andrei Popete Pătrașcu, președintele Asociației Pleniceanu, care a evocat personalitatea Ecaterinei Teodoroiu și jertfa sa eroică în timpul Războiului de Reîntregire.

Au luat cuvântul: Marinela Strîmbulescu, președintele Asociației culturale Tătărescu, prof. univ. dr. Ion Mocioi, autor al unei importante monografii dedicate eroinei de la Jiu, Luminița Dragomir, strănepoată a Ecaterinei Teodoroiu, col. (rtr.) Walter Loga, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Gorj, istoricul Valentin Pătrașcu, de la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” și documentaristul gorjean Dorin Brozbă, realizatorul filmului documentar „Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”.

Asociația culturală Tătărescu a prezentat copia actului de naștere al eroinei, originalul aflându-se în fondurile Serviciului Județean al Arhivelor Naționale din Gorj, într-un registru de nou născuți din anul 1894.

Asociația de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” a expus uniforma de sublocotenent voluntar a eroinei Ecaterina Teodoroiu, reprodusă în conformitate cu regulamentele militare ale epocii, atât vestonul, cât și gradul de sublocotenent voluntar al tinerei eroine care și-a jertfit viața pentru întregirea națională, timpul Primului Război Mondial.

Ecaterina Teodoroiu s-a înrolat voluntar în Armata Română din solidaritate cu familia și neamul său.

Ecaterina, al treilea copil al familiei, se pregătea la București să devină învăţătoare, când a aderat la organizaţia de cercetaşi „Păstorul Bucur”, alături de care a îngrijit răniții de război. După ce i-a murit și al treilea frate în lupte, s-a înrolat voluntar chiar regimentul lui.

Ioana Moruş, nora surorii mai mici a Ecaterinei Teodoroiu, a povestit pentru Adevarul.ro:

„S-a înrolat ca infirmieră, fiind în pluton cu fratele ei, Nicolae, care a murit în braţele ei. În acel moment, ea a schimbat hainele de infirmieră cu cele de soldat ale fratelui său şi atunci a plecat la luptă. Când s-a înrolat, şi-a tăiat părul, avea o coadă mare. După moartea ei, în cufărul ei au fost găsite ia, o batistă, fusta cu care a plecat de acasă, haina de soldat şi părul pe care şi l-a tăiat.”

Cosițele la care a renunțat, în mod simbolic, atunci sunt expuse la Casa memorială a eroinei din Târgu Jiu.

Eroina a căzut în luptele de la Mărășești. În 1921, la Centenarul lui Tudor Vladimirescu, trupul ei a fost transferat de la Mausoleul de la Mărășești și a fost reînhumat în faţa catedralei din Târgu Jiu cu funeralii naţionale.

Sicriul a fost confecţionat din tunuri capturate de la inamic, iar monumentul funerar este realizat de sculptorul Milița Petrașcu.

Foto credit: Asociația culturală Tătărescu

Comentarii Facebook


Știri recente