Ebook | Întrebări și răspunsuri despre Sfântul și Marele Sinod din Creta

Cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Editura Basilica a Patriarhiei Române este în curs de publicare broșura intitulată Despre Sfântul și Marele Sinod din Creta. Întrebări și răspunsuri.

Broșura, alcătuită din 53 de întrebări şi răspunsuri, se adresează tuturor credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta a fost editată cu scopul de a oferi membrilor Bisericii noastre un răspuns la întrebările, nelămuririle sau neliniștile care se ridică în legătură cu Sfântul și Marele Sinod și documentele aprobate.

Cei care doresc să lectureze materialul integral, Agenția de Știri Basilica pune la dispoziția utilizatorilor săi broșura în format PDF la finalul acestui articol.

Sinodul din Creta a fost un prilej de întâlnire și comuniune a episcopilor delegați din zece Biserici Ortodoxe Autocefale, pentru ca, împreună, să confirme conștiința de sine a Bisericii lui Hristos celei Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească.

Sfântul şi Marele Sinod al Bisericilor Ortodoxe este, în acelaşi timp, un eveniment rar şi începutul unei normalități, deoarece sinodalitatea este o regulă canonică a vieții Bisericilor locale, pentru a exprima unitatea credinței ortodoxe, a vieții sacramentale şi a disciplinei canonice a Bisericii celei Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească – Patriarhul Daniel.

După cum se menţionează în Cuvântul înainte, evenimentul care a avut loc în insula Creta nu a formulat dogme sau canoane noi și nu a adus modificări în viața liturgică. Ierarhii participanți la Sinod s-au aplecat asupra unor teme de actualitate și au căutat soluții la problemele pe care le întâmpină omul contemporan.

Printre temele abordate în broşură se numără:

  • Înțelesul și denumirea Sinodului ca fiind Sfânt și Mare;
  • Problema căsătoriilor între persoanele de același sex;
  • Poziția Sinodului față de parteneriatele civile;
  • Iconomia în cazul căsătoriilor creștine mixte;
  • Iconomia cu privire la post;
  • Participarea Bisericii Ortodoxe la dialogurile interconfesionale;
  • Ecumenismul;
  • Problema nepomenirii episcopului la sfintele slujbe;
  • Poziția Sfintei Chinotite din Muntele Athos față de documentele Sfântului și Marelui Sinod și față de ierarhii care au participat la acesta.

În încheirea lucrării se face un apel către toţi cei care din prea mult zel sau din alte motive au întrerupt comuniunea cu ierarhul lor canonic să cultive pacea şi bucuria refacerii comuniunii în Biserica lui Hristos.

Descarcă Broşura: Despre Sfântul şi Marele Sinod din Creta

Toate drepturile sunt rezervate Editurii Basilica a Patriarhiei Române. Pentru reproducerea parţială sau integrală a conţinutului broşurii Despre Sfântul şi Marele Sinod din Creta. Întrebări şi Răspunsuri, se vor respecta normele deontologice.

Comentarii Facebook


Știri recente