După această pandemie oamenii vor fi mult mai solidari și se vor bucura de orice rază de soare, spune Mitropolitul Banatului

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan al Banatului a vorbit miercuri, în cadrul unui interviu televizat, despre implicarea mitropoliei în limitarea efectelor dezastruoase cauzate de pandemie şi a afirmat că această boală va schimba în bine interacţiunea interumană.

El a apreciat mobilizarea oamenilor în faţa bolii. „S-a văzut o solidaritate extraordinară”, a spus ierarhul.

„Cred că după această pandemie, oamenii vor fi mult mai solidari și se vor bucura de orice rază de soare. Dacă până astăzi răsăritul soarelui era un fenomen astronomic banal, s-ar putea ca acest eveniment cosmic să-l apreciem mai mult, că Dumnezeu ne-a mai dat o zi, ne-a mai dat o șansă să ne întoarcem la credință”.

În situaţia actuală, Mitropolitul Ioan a afirmat că „ştiinţa îşi are locul ei” şi că nu trebuie „să o ignorăm”, însă a sfătuit „să nu lăsăm deoparte rugăciunea”.

„Rugăciunea, împletită cu știința, vor duce pe umerii lor lumea aceasta către Dumnezeu”.

IPS Ioan a vorbit şi despre sprijinul material pe care mitropolia l-a oferit societăţii româneşti, mai ales că în toate acţiunile ierarhul a fost prezent la faţa locului, „în prima linie”, după cum a subliniat moderatorul emisiunii.

„De când au început aceste probleme, în fiecare zi, cam după ora 12:00, am plecat să slujesc la altarul suferinței. Duminica la altarul din biserică, iar peste săptămână la altarul suferinței”.

Mitropolitul a subliniat că toate acţiunile filantropice au fost organizate punctual, după cerinţele şi necesităţile diferitelor instituţii sociale sau medicale.

„Nici nu îndrăznesc să vă spun câte tone de alimente am dus la spitalele din județe și la spitalele de psihiatrie din această zonă. A fost un moment critic, începuseră să crească prețurile și cei care trebuiau să alimenteze spitalele cu produse alimentare, dădeau câte un mesaj spitalului că nu mai pot onora contractul”.

„Și atunci am primit mesaje de la directorii spitalelor: Părinte, ajutați-ne, până când găsim o soluție. Gândiți-vă ce ar fi însemnat să lăși sute de bolnavi dintr-un spital fără mâncare o zi-două. N-ai fi putut să-i mai domolești nici cu o tonă de medicamente. Am intervenit punctual pentru menținerea echilibrului în societate. După ce s-a dat ordonanța, spitalele au putut să achiziționeze alimente”

Despre aparatele medicale contractate pentru spitalul Judeţean din Timişoara, ierarhul a spus că „vor fi îngerii bolnavilor pentru că vor transmite în timp real medicilor şi asistentelor parametrii în care funcţionează anumite organe ale omului”.

Arhiepiscopia a cumpărat şi peste 300 litri de materiale de igienizare pentru folosul unităţilor medicale şi a lăcaşurilor de cult.

Citeşte şi: Două tone de alimente donate de arhiepiscopie spitalelor și instituțiilor sociale din jud. Timiș

Foto credit: Costi Duma/Timpolis

Comentarii Facebook


Știri recente