După 81 de ani de viață monahală, Maica Glicheria Mănăstireanu a trecut la Domnul în timpul Liturghiei de Bobotează

Monahia Glicheria Mănăstireanu de la Mănăstirea Văratic, în vârsta de 98 de ani, a trecut joi la Domnul chiar în timpul Liturghiei de Bobotează, la momentul epiclezei („Pe Tine Te lăudăm”). Monahia a petrecut 81 de ani în viața de obște mănăstirească.

Cei care au cunoscut-o nu au putut să nu remarce faptul că monahia locuia într-o chilie situată exact lângă Biserica „Sfântul Ioan Botezatorul”. În această chilie organiza o agapa anuală la care erau invitate maicile din cor.

„Fie ca Dumnezeu să-i primească sufletul în Împărăția Cerurilor, să fie o  rugătoare la tronul ceresc și pentru noi, cele care am rămas slujitoare în această viață, în continuare pe pământ!” a declarat stareța Mănăstirii Varatic, stavrofora Iosefina Giosanu.

Slujba înmormântării are loc sâmbătă, de la ora 10:00.

Biografie

Monahia Glicheria a primit la naștere numele Eugenia, fiind unul din cei nouă copii (trei surori și șase frați) ai familiei Elena și Neculai Mănăstireanu. După absolvirea școlii gimnaziale, la vârsta de 17 ani a intrat în viața monahală la mănăstirea Văratic.

  • În timpul viețuirii sale ca monahie a fost un exemplu pentru toate surorile și maicile din mănăstire, prin îmbinarea rugăciunii cu ascultarea, cu smerenia și tăierea voii, atât de necesare vieții monahale. A îndeplinit mai multe ascultări în cadrul mănăstirii.
  • A avut ascultarea de economă a mănăstirii, îndeplinită cu multă responsabilitate în perioada cea mai grea, atunci când era în vigoare Decretul 401.
  • Surorile din obște au relatat pentru Doxologia.ro maica că a fost un exemplu de călugăriță, un model pentru multe generații de monahii, statornică în această viețuire, cu toate greutățile de atunci, din perioada comunismului.
  • Era primitoare de pelerini. La căsuța ei poposeau Constantin Ciopraga, Liliana Teodoreanu, Draga Olteanu-Matei, medici de renume și alte personalități, care o respectau foarte mult.
  • După anii ’90 a fost trimisă la Mănăstirea Războieni, ca egumenă și ca să se ocupe de reînființarea și coordonarea acestei mănăstiri.

Foto credit: Mănăstirea Văratic

Comentarii Facebook


Știri recente