După 30 de ani: Revista Mitropolia Ardealului își reia rolul de publicație oficială, după un concept nou

La 30 de ani de la întreruperea apariției sale, Revista Mitropolia Ardealului își reia rolul de publicație oficială de informare, de folos misionar și pastoral pentru preoții și credincioșii din Mitropolia Ardealului.

Revista mitropolitană a preoților și credincioșilor ardeleni apare în 2021 după un concept nou, ancorat în realitatea eclezială și socială actuală. Fiecare număr va cuprinde cuvinte ale ierarhilor ardeleni, interviuri cu personalități clericale sau laice, articole despre familia ortodoxă, comunicarea Bisericii 2.0 sau realitatea filocalică.

Cu un colegiu redacțional tânăr, revista propune și cronici de artă sau de film, precum și abordări omiletice și catehetice actuale și provocatoare. Întregul conținut este girat de Sinodul mitropolitan al Ardealului.

Decizia reluării acestei publicații a fost luată în octombrie 2020. La întrunirea Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului de sâmbătă, 06 februarie 2021, a fost prezentat conținutul primului număr: Ianuarie – Martie 2021.

Mitropolitul Laurențiu a reamintit contextul în care a încetat să mai apară această publicație.

De la „Revista Teologică” la „Mitropolia Ardealului” și înapoi

Până în acest an, publicația oficială a Mitropoliei Ardealului a fost „Revista Teologică”. Publicația înființată în 1907 de viitorul mitropolit Nicolae Bălan nu avea rol de organ oficial, ci de revistă teologică, după cum o spune și numele.

În anul 1947 nou-instauratul regim comunist a interzis-o alături de alte reviste pe profil din țară. În 1956, a permis din nou apariția acestei reviste, însă cu numele considerat pe atunci a fi mai neutru, de „Mitropolia Ardealului”.

La un an după schimbările din 1989, vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie a redat revistei sibiene numele ei orginar de „Revista Teologică”.

„Revista Teologică va relua și continua ‹vechea Revistă Teologică›, însă în același timp va fi și ‹continuatoarea revistei Mitropolia Ardealului›, anume va prezenta mai departe ‹întreaga viață bisericească din eparhiile Mitropoliei›”, a evocat IPS Laurențiu citând din Cuvânt de lămurire al Mitropolitului Antonie în „Mitropolia Ardealului”, ian.- febr. 1991.

Două reviste

Mitropolitul Laurențiu constată că „până acum Revista Teologică și-a îndeplint cu succes acest dublu rol. În același timp însă, schimbările majore din viața Bisericii noastre și a învățământului teologic din ultimii treizeci de ani au impus Revistei Teologice o serie de exigențe, printre care publicarea de studii în limbile de circulație internațională”.

„Treptat, ‹Revista Teologică› a devenit în primul rând o publicație de teologie academică, adresându-se mai mult mediului științific decât preoților de parohie. Prin urmare s-a simțit tot mai mult nevoia unei noi reviste trimestriale cu caracter predominant misionar-pastoral care să se adreseze și să fie publicată de toți cei implicați în munca pastorală, de misiune și diaconală (asistență socială) din eparhiile Mitropoliei Ardealului și nu numai”, a spus IPS Laurențiu la întrunirea Adunării Eparhiale.

„De acum înainte așadar, ‹Revista Teologică› va îndeplini o misiune preponderent teologică academică, iar revista ‹Mitropolia Ardealului› misiunea pastoral-misionară. Binecuvântând acest nou început, urăm echipei editoriale mult succes în îndeplinirea sarcinii asumate de a oferi eparhiilor din Mitropolia Ardealului și nu numai, o revistă pastoral-misionară de valoare”.

Întrunirea Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului, 06.02.2021. Foto credit: Mitropolia Ardealului

Revista are o apariție trimestrială, fiind gândită la 4 numere pe an, și este deja în proces de indexare în baze de date internaționale pentru o cât mai bună vizibilitate și probitate calitativă a materialelor publicate.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente