Dumnezeu așteaptă până la cea din urmă clipă a vieții noastre să ne îndreptăm, a amintit Arhiepiscopul Râmnicului

„Pilda Fiului risipitor ne învață că oricât de păcătoși am fi, nu trebuie să deznădăjduim, ci trebuie să ne venim în fire, așa cum și-a venit în fire și acest fiu, care ajunsese atât de jos încât se hrănea împreună cu porcii stăpânului său”, a spus duminică la Mănăstirea Cozia Arhiepiscopul Râmnicului.

„Dumnezeu așteaptă până la cea din urmă clipă a vieții noastre să ne îndreptăm, să revenim acolo unde el ne așteaptă, în staulul Bisericii Sale celei sfinte”, a continuat ierarhul.

Înaltpreasfinția Sa a spus duminică, 24 februarie 2019, că trebuie să-l căutăm mai mult pe Dumnezeu prin pocăință „în această perioadă a Triodului, când toate cântările slujbelor, toate cuvintele din Evanghelie nu au altă menire decât de a ne apropia și mai mult de Dumnezeu și de a ne îndrepta sufletul”.

”Săgeata gândului

Citându-l pe Sf. Nicodim Aghioritul, Arhiepiscopul Râmnicului a semnalat că în această perioadă a Triodului trebuie să fim atenți mai ales la „săgeata gândului” trimisă mereu de diavol care „atacă acolo unde vede că noi suntem mai neputincioși”.

„Diavolul nu știe viitorul nostru, el însă poate să intuiască căderea noastră din cauza slăbiciunilor noastre. Sfântul Nicodim Aghioritul ne învață că diavolul ispitește pe om mai întâi trimițând săgeata gândului și, când omul s-a făcut prieten cu gândul și l-a primit în mintea sa, gândul acesta coboară în inima omului, iar inima care este simțitoare, atunci când primește un gând, se și învoiește cu acesta”.

„După ce inima a primit și s-a învoit cu gândul păcatului, păcatul este ca și săvârșit, fiindcă e numai un pas până ca acesta să devină faptă”, a atras atenția ierarhul.

La finalul predicii rostite în Biserica „Sf. Treime” a Mănăstirii Cozia, Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să-și cerceteze în fiecare zi cugetul, să-și vadă propriile păcate și să vină cu pocăință la mărturisirea păcatelor, revenind în ascultarea de Părintele Ceresc.

Vezi mai multe detalii și fotografii de la evenimentul de duminică pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…