Dumnezeu a sfinţit timpul intrând în timp şi ne-a dat posibilitatea să câştigăm mântuirea: Mitropolitul Laurenţiu  

„Dumnezeu a sfinţit timpul intrând în timp şi ne-a dat nouă posibilitatea ca, între două limite, între naştere şi între cele veşnice, să ne câştigăm mântuirea, viaţa cea veşnică”, a spus Mitropolitul Ardealului la slujba de binecuvântare a noului an oficiată joi seara la Catedrala din Sibiu.

Rânduiala stabilită de Sfântul Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 01 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus.

Iisus înseamnă în limba ebraică, «Dumnezeu mântuieşte». În cadrul acatistului este pronunțat de aproximativ 200 de ori.

„Iată de ce acum I-am mulţumit Mântuitorului Iisus Hristos prin această rugăciune intensă alcătuită din 13 condace şi icoase şi o rugăciune finală. I-am mulţumit Stăpânului universului, Cel care le-a cuprins pe toate în momentul în care a luat trup omenesc, a luat povara lumii, păcatele ei şi le-a răstignit pe Cruce, a omorât moartea şi ne-a dăruit posibilitatea obţinerii vieţii veşnice. Am citit rugăciuni de mulţumire apoi pentru că Dumnezeu S-a milostivit de noi”, a spus Mitropolitul Laurenţiu.

Pe lângă urările specifice acestui moment festiv, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să-şi pună nădejdea în Dumnezeu pentru ca în anul 2021 să oprească pandemia și să ocrotească viețile tuturor.

Din cauza situaţiei sanitare care a dus la prelungirea stării de alertă, slujba nu a mai fost oficiată la miezul nopții, ci imediat după Vecernia unită cu Litia din 31 decembrie.

În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și alți slujitori ai Catedralei mitropolitane.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente