Sfântul și Marele Post este un pelerinaj duhovnicesc spre Pătimirile și Învierea Domnului. Părinții Bisericii au hotărât ca, în toată această perioadă, slujbele și viața eclezială în general să se desfășoare după rânduieli speciale.
„Perioada Sfântului și Marelui Post o putem socoti ca pe o călătorie duhovnicească spre Înviere. Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe Române au rânduit ca în această perioadă fiecare săptămână a Postului să fie încheiată cu o duminică specială. Prima duminică a Sfântului și Marelui Post este Duminica Ortodoxiei, a II-a este a Sfântului Grigorie Palama, a III-a este a Sfintei Cruci, a IV-a duminică este închinată Sfântului Ioan Scărarul, iar cea de-a V-a duminică este închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Duminica a șasea este Praznic Împărătesc, fiind închinată Intrării Domnului în Ierusalim”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Duminicile Postului sunt repere ale drumului pe care creștinul îl parcurge spre luminatul Praznic al Învierii: de la modelul de om îndumnezeit pe care-l vedem în icoană la Duminica Ortodoxiei și exemplul pocăinței Sfintei Maria Egipteanca și până la smerenia Mântuitorului Hristos care intră în Ierusalim pentru a fi răstignit pentru păcatele noastre.
În primele cinci duminici ale Postului Mare se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.