Duminică, zi importantă pentru Biserică: Doi noi arhierei se adaugă Sfântului Sinod

Duminică, 07 martie 2021, este o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă Română. Vor fi hirotoniți doi ierarhi: un vicar pentru Arhiepiscopia Iașilor și unul pentru Episcopia Devei și Hunedoarei.

Funcția noului ierarh de la Iași – Nichifor Botoșăneanul va fi de episcop vicar, el fiind subordonat direct unui arhiepiscop și mitropolit (IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei).

În același timp, noul ierarh pentru Hunedoara – Nestor Hunedoreanul va fi arhiereu vicar, el fiind subordonat direct unui episcop (PS Gurie al Devei și Hunedoarei).

Ipopsifierea

Sâmbătă seară a avut loc ipopsifierea viitorilor ierarhi, ceremonie care anunță liturgic alegerea făcută de Sfântul Sinod. Slujba se oficiază după Vecernie și reprezintă o chemare a celui ales, care, până în momentul hirotoniei se va numi ipopsifiu.

Apoi, candidatul este dator să se pregătească, mărturisindu-se la părintele său duhovnicesc. Potrivit cărții de cult „Arhieraticon”, ipopsifiul trebuie să-şi petreacă noaptea „în priveghere şi în rugăciune, cerând de la Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos, cu zdrobire de inimă şi cu lacrimi, harul Preasfântului Duh al arhieriei”.

La Iași, ipopsifierea a avut loc în prezența Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, a Episcopilor Antonie de Bălți, Veniamin al Basarabiei de Sud și a Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul.

Episcopul vicar ales Nichifor Botoșăneanul la slujba de ipopsifiere. Foto credit: Doxologia

La Deva, aceeași ceremonie a fost oficiată în prezența Mitropolitului Laurențiu al Ardealului și a Episcopilor Sofronie al Oradiei, Nicodim al Severinului și Strehaiei, Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor, Andrei al Covasnei și Harghitei, Gurie al Devei și Hunedoarei.

Episcopul vicar ales Nestor Hunedoreanul la slujba de ipopsifiere. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Participarea la slujbe

Din cauza pandemiei de coronavirus, accesul în catedrala din Deva și cea din Iași va fi unul limitat.

Mitropolia Moldovei va transmite online evenimentul de la Iași prin portalul Doxologia.

Episcopia Devei a anunțat că duminică se va intra în catedrală doar pe bază de invitații, dar slujba va putea fi urmărită din exterior pe două ecrane amplasate în curtea lăcașului de cult.


Articole conexe:


Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Comentarii Facebook


Știri recente