Duminică va fi resfințită biserica Mănăstirii Dealu de lângă Târgoviște

Biserica „Sfântul Nicolae” a Mănăstirii Dealu de lângă orașul Târgoviște va fi resfințită duminică în urma unor lucrări de restaurare.

Potrivit programului transmis de Arhiepiscopia Târgoviștei evenimentul din 10 iunie 2018 va începe cu Sfânta Liturghie care va fi oficiată de un sobor de ierarhi:

  • 09:15 – Sfânta Liturghie;
  • 10:45 – sosirea oficialităților publice centrale și a altor invitați;
  • 11:30 – oficierea slujbei de resfințire a bisericii și parastas pentru Domnitorul Mihai Viteazul;
  • 12:20 – cuvântări;
  • 13:10 – Parada militară a Batalionului Brigăzii 30 gardă „Mihai Viteazul”.

Necropola de la Mănăstirea Dealu

În pronaosul Bisericii mari a Mănăstirii Dealu se află unul dintre cele mai mari spaţii funerare din ţară. În partea dreaptă a necropolei este înmormântat capul domnitorului Mihai Viteazul (1592-1601), iar în stânga este mormântul domnitorului Radu cel Mare.

Acolo sunt înhumați mai mulți domnitori ai Țării Românești: Vlad al doilea, fiul lui Mircea cel Bătrân, Vladislav al II-lea, Vlad cel Tânăr, Radu Vodă Bădica, Vlad Înecatul, Pătraşcu Vodă cel Bun. De asemenea, la Mănăstirea Dealu se află și mormântul Principelui moldovean Mihail Movilă.

Mănăstirea Dealu se află în localitatea Viforâta, comuna Aninoasa, la 6 km de reședința județului Dâmbovița.

Întemeietorul inițial al Mănăstirii de lângă Târgoviște nu este cunoscut, însă pe vatra vechiului așezământ Radu cel Mare a ctitorit la sfârșitul secolului XV actualul lăcaș de închinare, turnul clopotniță și câteva clădiri de chilii. Biserica a fost sfințită în 4 decembrie 1501.

Foto credit: centruldepelerinaj.ro

Comentarii Facebook


Știri recente