Duminica Sfintei Maria Egipteanca în Transilvania

În duminica a cincea din Postul Mare, a Mariei Egipteanca, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie la altarul lăcașului de cult aflat în construcție din parohia brașoveană Carpați. IPS Mitropolit Andrei a slujit la Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din parohia năsăudeană Maieru I, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania. Ierarhii transilvăneni au vorbit credincioșilor despre viața Mariei Egipteanca, model de pocăință și de sfințenie.

Credincioșii Parohiei Carpați din Brașov au participat în număr mare la sfințirea altarului din demisolul lăcașului de cult parohial, aflat în construcție din 2010. Biserica ce va fi zidită în apropiere de Uzina Metrom are hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae”, iar piatra de temelie a fost așezată pe 5 noiembrie 2008, de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. În incintă s-a amenajat și un paraclis din lemn în care s-au oficiat slujbele religioase până la amenajarea altarului din demisolul bisericii mari. La slujba de sfințire din Duminica Mariei Egipteanca, oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu, în soborul de preoți s-au aflat starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, arhim. Ilarion Urs, protopopul de Brașov, Dănuț Gheorghe Benga, parohul Tudor Sicoe și alți slujitori ai sfintelor altare din oraș și din împrejurimi. După întreaga rânduială de zidire și sfințire a Sfântului Altar și a icoanelor din demisol, a urmat Sfânta Liturghie, la care mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

„O ființă pe care a iubit-o Dumnezeu”

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia din duminica a cincea a Postului Mare și a vorbit despre viața virtuoasă a Mariei Egipteanca, model de pocăință și de sfințenie pentru fiecare credincios. „A fost o ființă pe care a iubit-o Dumnezeu, dar care s-a iubit pe sine mai mult, la început. Dumnezeu a înzestrat-o cu daruri ale frumuseții, dar a trăit în dezmierdări nerușinate, încât și-a pus în gând să meargă cu pelerinii la Locurile Sfinte, ca să-i spurce. A reușit aceasta până când Maica Domnului a oprit-o, în ziua Înălțării Sfintei Cruci, când veneau pelerinii să se închine la locul unde a fost Golgota. Când a dorit să treacă în mulțime prin porțile larg deschise, s-a simțit lovită ca de un perete, ca de un stâlp, ca un zid de nepătruns. A încercat de mai multe ori să intre, dar și-a dat seama că păcatele ei o împiedică să calce pe acel pământ sfânt. Stând tristă la zidul bisericii din Ierusalim și privind la icoana Maicii Preacurate, i-a făgăduit că viața ei se va schimba total. A încercat din nou să intre și a reușit să se închine Sfintei Cruci. Apoi și-a luat crucea sa și a plecat în pustie, unde s-a nevoit 47 de ani”, a spus Părintele Mitropolit.

La final, pr. Tudor Sicoe a fost hirotesit iconom, apoi IPS Mitropolit Laurențiu a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohial, autorităților locale și credincioșilor care au sprijinit până în prezent lucrările de construcție. În semn de apreciere și mulțumire, pr. Sicoe i-a oferit ierarhului o frumoasă icoană pe sticlă, realizată de copii în atelierul de pictură organizat în parohie, apoi a mulțumit tuturor ctitorilor și binefăcătorilor de la biserica aflată în construcție și a prezentat etapele parcurse în procesul de zidire a lăcașului de cult.

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din parohia năsăudeană Maieru I.

Din sobor au făcut parte consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov, protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu și parohul Emil Coman. La Sfânta Liturghie au fost prezente aproape 2.500 de persoane din zona Năsăudului, autorități locale și județene. În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit credincioșilor prezenți la slujbă despre pocăință și sfințirea vieții, pornind de la exemplul de viețuire a Cuvioasei Maria Egipteanca. La finalul Sfintei Liturghii, parohul Emil Coman și protopopul Ioan Dâmbu au mulțumit ierarhului pentru purtarea de grijă părintească și pentru sfaturile duhovnicești oferite. Biserica parohiei năsăudene Maieru datează din 1872 și a fost reabilitată și renovată în repetate rânduri. Cea mai importantă lucrare realizată în ultimii ani a fost pictarea bisericii între 2005 și 2008, după cum a precizat pr. Emil Coman. În 2008, biserica din Maieru a fost resfințită de Preasfințitul Episcop-vicar Vasile Someșeanul.

Slujbe arhierești în parohii transilvănene

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica de lemn din cadrul Unității Militare 01468 din Șimleu Silvaniei. Din sobor au mai făcut parte Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei, pr. Ioan-Adrian Crâșmaru, slujitor la biserica militară, și pr. Cristian Toma de la Parohia Câmpia.

Unitatea Militară 01468 din Șimleu Silvaniei beneficiază de asistență religioasă din 2004, an în care a fost numit aici preotul Ioan-Adrian Crâșmaru. Prin purtarea sa de grijă a fost amenajată, în primă fază, o capelă militară, iar între 2009 și 2011, cu sprijinul material al cadrelor militare a fost ridicată și târnosită de către PS Petroniu biserica de lemn. Dintre cadrele militare ale acestei unități militare au fost trimise în misiune în teatrele de luptă din Afganistan două grupe de voluntari și, de fiecare dată, ierarhul a fost alături de ei și i-a binecuvântat înainte de plecarea în misiune.

Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Berchieșu, Protopopiatul Turda. În cuvântul de învățătură, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți la o trăire mai intensă a vieții lor duhovnicești, dându-le drept exemplu pe Sfânta Maria Egipteanca. Duminică după-amiază, PS Vasile Someșeanul a oficiat în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Taina Sfântului Maslu.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul a liturghisit și a predicat la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Sighet. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit diacon pe teologul Simion Smicala. La final, parohul Flaviu Vida a primit rangul de iconom pentru realizarea mai multor lucrări, împreună cu credincioșii, puțini la număr, dar harnici și darnici.

Comentarii Facebook


Știri recente