Duminica Sfintei Cruci la Catedrala Arhiepiscopală din Galați

În Duminica a treia din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a slujit Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Galați, informează „Ziarul Lumina”. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, IPS a săvârșit ritualul scoaterii Sfintei Cruci din altar pentru așezarea în mijlocul bisericii spre închinarea credincioșilor. În această duminică, în toate spitalele din eparhie s-a oficiat Taina Sfântului Maslu pentru mângâierea celor suferinzi.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a arătat credincioșilor semnificația ‘altarului’ la care au fost chemați să se închine în această duminică, așezat în exonartexul catedralei. Alături de icoana Învierii Domnului au fost depuse spre închinare crucea de binecuvântare, împodobită cu flori, adusă în procesiune din Sfântul Altar, și racla ce adăpostește o părticică din Sfânta Cruce a Mântuitorului Iisus Hristos. ‘Icoana Învierii arată intrarea în biserică pentru a învia din păcat. În dreapta sfintei icoane este o cruce înconjurată de multe flori frumoase. Aceste flori arată luminile, parfumul și darurile Crucii în viața noastră, ‘căci, iată, a venit prin Cruce bucurie la toată lumea’. Mai arată această așezare a florilor că se apropie Învierea, că am trecut spre jumătatea Postului Paștilor. În partea stângă sunt două buchete de flori ce străjuiesc o raclă deosebită ce reproduce Răstignirea Domnului încrestată în argint și Crucea descoperită de Sfânta Împărăteasă Elena la Ierusalim. În această raclă se păstrează într-un medalion de la anul 1812 o părticică din Sfânta Cruce adusă de la Ierusalim’, a arătat IPS Casian.

Înalt Preasfinția Sa a vorbit despre legătura dintre Sfânta Cruce a Mântuitorului și crucea pe care este chemat să o poarte orice creștin: ‘Toate acestea se află spre închinare înaintea noastră pentru că am dorit să fie o legătură mai coerentă, mai adevărată și mai curată între Crucea Mântuitorului Iisus Hristos, Care ne ajută pe noi, pe toți, și crucea noastră, pe care noi o purtăm. Acesta este înțelesul: să oferim crucea noastră Crucii lui Hristos. Nu biruim personal, oricât de buni am fi, nicăieri, dacă nu purtăm și Crucea lui Hristos, Care îi poartă pe toți. Și când sunt unit cu toți și cu crucile tuturor, atunci îmi dau seama că nu eu sunt mare, ci trebuie să¬-L recunosc pe Hristos în toate împrejurările vieții mele, că El poartă toată lumea aceasta și mă poate ajuta și pe mine să-mi port propria mea cruce’.

În final, Arhiepiscopul Dunării de Jos a anunțat că după Sfânta Liturghie, ‘în toate spitalele eparhiei se săvârșește Taina Sfântului Maslu și bolnavii sunt miruiți de către preoți, pentru că boala e o cruce purtată frumos, și atunci e învinsă biruitor’.

Comentarii Facebook


Știri recente