Duminica Sfântului Grigorie Palama

Biserica Ortodoxă se va afla, la 8 martie 2015, în a doua duminică a Postului Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama. Acesta s-a născut în anul 1296. Spre jumătatea secolului al XIV-lea devine cea mai importantă voce în disputele isihaste, polemizând cu învăţatul calabrez Varlaam şi cu ucenicul acestuia Achindin. În urma acestor dispute care au marcat Bizanţul s-a cristalizat învăţătura despre mistica Ortodoxă şi s-a dovedit că practica athonită a rugăciunii inimii era conformă atât cu Scriptura, cât şi cu învăţătura Sfinţilor Părinţi.

„Sfântul Grigorie Palama a învățat că Lumina necreată și harul lui Dumnezeu ajută pe oameni încă din această viață ca să dobândească sfințenie. Deci, este posibil ca noi pe pământ să dobândim sfințenia care ne desăvârșește și ne face prieteni și casnici ai lui Dumnezeu. De aceea, Biserica a rânduit încă din 1368 ca Duminica a II-a din Postul Mare să fie închinată Sfântului Grigorie Palama înțelegând faptul că prin post, rugăciune, fapte bune și cu ajutorul harului lui Dumnezeu, după ce am sărbătorit în prima Duminică din Post biruința Ortodoxiei, putem să ne luminăm viața”, a declarat pentru TRINITAS TV PS Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La câţiva ani după moartea lui, a fost proclamat sfânt de un sinod ținut în Constantinopol sub Patriarhul Filotei, care a scris viaţa sfântului şi slujbele adresate acestuia. Pomenirea lui se face în chip aparte în a doua Duminică din Postul Mare, ca o prelungire a sărbătorii triumfului Ortodoxiei împotriva tuturor ereziilor.

Duminica următoare, a treia a Postului Mare, este închinată Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente