Duminica Ortodoxiei | Patriarhul Kirill s-a rugat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova

În prima duminică din Postul Mare, dedicată triumfului Ortodoxiei, PF Kirill a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, notează orthodoxie.com.

În predica rostită cu acest prilej, Patriarhul a prezentat contextul istoric în care cultul icoanelor a fost restabilit definitiv în urma crizei declanşată de erezia iconoclastă.

Duminica Ortodoxiei are pentru Biserica Ortodoxă Rusă o dublă semnificaţie. Potrivit Preafericirii Sale, la această sărbătoare sunt comemoraţi anual martirii şi mărturisitorii ruşi care au apărat dreapta credinţă.

Patriarhul s-a rugat în mod special pentru sufletul părinţilor şi bunicilor care „şi-au dat viaţa pentru apărarea credinţei în Hristos”.

În rugăciunile sale, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a pomenit pe conducătorii, arhiereii, preoţii şi laicii care nu s-au temut nici de suferinţe şi nici de moarte şi au lăsat pentru generaţiile ce le-au urmat „comoara nepreţuită a Ortodoxiei”.

Pentru a depăşi încercările dificile prin care trece credinţa ortodoxă, PF Kirill a cerut ajutor de la Dumnezeu, astfel încât „generaţia actuală să intre în istorie ca una care a păstrat şi transmis credinţa”.

În luna octombrie a anului trecut, Patriarhul Kirill a venit la Bucureşti pentru a participa la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Aceasta a fost prima vizită în România a unui Întâistătător al Bisericii Ruse după 1989 şi prima vizită a Preafericitului Părinte Kiril în ţara noastră după alegerea sa ca patriarh.

Foto Credit: Patriarhia Moscovei

Comentarii Facebook


Știri recente