Duminica Ortodoxiei la Montreal

După tradiție în prima duminică a Postului Mare Biserica Ortodoxă sărbătorește biruința Ortodoxiei. Eveniment marcant pentru întreaga istorie creștină, Sinodului al VII-lea ecumenic (787) și Sinodul din 843 prin hotărârile lor consacră o manieră tangibilă a exprimării adevărurilor noastre de credință. Ne gândim la biruința adevărului privind icoanele ca reprezentări îndreptățite a evenimentelor mântuitoare din viața Domnului nostru Iisus Hristos, precum și ale celorlalte persoane sfinte, Maica Domnului, proorocii, apostolii și sfinții care și-au înscris faptele vieții lor în lucrarea aducătoare de viață nouă a lui Dumnezeu.

Pregătită prin grija Asociației Clerului Ortodox din Montreal, anul acesta Vecernia Duminicii Ortodoxiei a fost găzduită de Parohia greacă ortodoxă Bunavestire, potrivit romarch.org. Au participat ca ierarhi IPS Mitropolit Sotirios (Mitropolia Ortodoxă Greacă a Canadei) și Preasfințitul Episcop – Vicar Ioan Casian de Vicina (Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi). Au fost prezenți, de asemenea, preoți și credincioși din toate jurisdicțiile ortodoxe din zona Montreal.

În cuvântul său IPS Mitropolit Sotirios a vorbit despre importanța icoanelor ca mijloc adecvat de reprezentare a realității profund spirituale a omului creat de Dumnezeu. IPS Sa a subliniat faptul că atacul împotriva icoanelor a fost nu numai un atentat la adresa artei în Biserică, ci și un fenomen care urma să priveze viziunea creștin ortodoxă de unul din mijloacele cele mai autentice de expresie a identității creștine profunde.

La sfârșitul slujbei toți participanții au fost invitați de către membrii parohiei la o agapă frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente