Duminica Lăsatului sec de brânză la Giurgiu

Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 2 martie, în Duminica Lăsatului sec de brânză (a Izgonirii lui Adam din Rai). La Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului”și „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Giurgiu, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, potrivit episcopiagiurgiului.ro, Chiriarhul a vorbit despre pericopa evanghelică în care a fost prezentat un fragment din cuprinzătoarea „Predică de pe munte”, rostită de Mântuitorul Hristos la începutul activității Sale de propovăduire. De asemenea, Chiriarhul a evidențiat și importanța spiritual-morală a postului, care este cea mai cunoscută manifestare a înfrânării, în spiritualitatea ortodoxă. Prin post, omul își întărește puterile sufletești, se apropie de Dumnezeu și se curățește de patimi. Postul, care, alături de rugăciune, reprezintă temelia vieții spirituale în Hristos, face parte din starea de pocăință și de sfințire în care are loc mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a rostit rugăciunea ce se citește la începutul Postului Mare și la începutul fiecărui post, la finalul căreia i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să urmeze cuvintelor Cuviosului Nichita Stithatul, care spune: „Postul cu dreaptă socoteală, având ca însoțitoare privegherea împreună cu cugetareași cu rugăciunea, face pe cel ce se nevoiește cu el să ajungă repede la hotarul nepătimirii, când acesta își are sufletul inundat de lacrimi pentru prisosința smerenieiși când arde de dragostea lui Dumnezeu. Pe cel ajuns aici, postul îl duce la pacea duhului care este mai presus de orice minte slobodă și-l unește prin dragoste cu Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente