Duminica Floriilor la Parohia „Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov” din Protopopiatul Iași 3

Marea sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim din acest an a fost una istorică pentru parohia „Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov” din Protopopiatul Iași 3, slujba Sfintei Liturghii fiind oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un ales sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitor au făcut parte şi: pr. suplinitor Constantin Palton, pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Mihail Roșu, protopopul Protoieriei Iași 3, părintele Clement Selaru, starețul Mănăstirii Dagâța, ierom. Srdjan (Kleopa) Stefanovici, potrivit mmb.ro.

„Biserica, oriunde s-ar afla ea, ca mare catedrală sau mic locaș de cult, este Ierusalimul, fiindcă cuprinde Sfântul Altar cu Sfânta Masă, care reprezintă Sfântul Mormânt. În biserică se petrec lucruri minunate, cum s-au petrecut odinioară în cetatea cea sfântă a Ierusalimului. Floriile înseamnă intrarea Domnului Hristos, după învierea lui Lazăr, în cetatea cea sfântă a Ierusalimului. Viața omului este chemată astfel să fie o intrare continuă și permanent actualizată în Ierusalim, unde-l găsește pe Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, care îi oferă har, pace și binecuvântare. Ne așteaptă o săptămână grea, dar plină de binecuvântarea Cerului, prin care ne pregătim înlăuntrul nostru pentru cea mai mare bucurie – mărturisirea adevărului că Hristos a înviat din morți, că ne iartă păcatele, că ne aduce din întuneric la lumină, că ne aduce din moarte la viață, că ne aduce din această lume, atât de mult ispitită de împărăția lui Satan, în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan în cuvântul de învățătură.

După slujba Sfintei Liturghii, IPS Teofan a vizitat Mănăstirea Dagâța, precum și două comunități din Protopopiatul Iași 3: parohia „Sf. Cuv. Dimitrie şi Sf. Ap. Petru şi Pavel” – Buzdug şi parohia „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” – Tarniţa. În această seară, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei va sluji Denia în parohia „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul și Sf. Apostol și Evanghelist Ioan” – Mănăstirea, Protopopiatul Iași 3.

Comentarii Facebook


Știri recente