Duminica după Nașterea Domnului

În această duminică, prima după Nașterea Domnului, Biserica a rânduit ca la Sfânta Liturghie să se citească textul evanghelic despre fuga Sfintei Familii în Egipt.

„Duminica în care învățăm și noi credincioșii că după o mare bucurie ca cea a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și a închinării magilor poate să vină și o perioadă de încercare. Familia Sfântă este anunțată prin îngeri că trebuie să părăsească Israelul și să fugă în Egipt întrucât Irod căuta să omoare pe pruncul Iisus. Sigur, Iosif care în timpul Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a avut o oarecare îndoială în ceea ce privește nașterea supranaturală a lui Hristos din Fecioara Maria, de data aceasta nu mai cârtește, ci pur și simplu ia Familia Sfântă și merg în Egipt unde vor rămâne aproximativ un an de zile”, a precizat pentru TRINITAS TV Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Pericopa duminicii vorbește și despre întoarcerea din Egipt a Sfintei Familii.

„Intenția lui Iosif a fost se pare să se întoarcă în Betleemul iudeii întrucât de acolo provine familia davidică și cum știm dreptul Iosif face parte din această familie, însă întrucât în Iudeea domnea fiul lui Irod cel Mare, Arhelau, Iosif hotărăște să meargă cu Familia Sfântă în orașul Nazaret pentru că iată că ni se demonstrează încă o dată că Mântuitorul a fost un pelerin pe pământul acesta, el plecând din Betleem în Egipt, întorcându-se în Galileea, apoi mergând în Capernaum, Ierusalim, aproape în toată țara Sfântă, ce arată că El a venit să fie pelerin pe pământ, încercând să vestească Evanghelia Mântuirii. Și omul este un pelerin pe pământul acesta, trebuie să înțeleagă că nu este cetate stătătoare pe acest pământ și noi trebuie să căutăm împărăția lui Dumnezeu pe care ne-a promis-o și ne-a pregătit-o”, a spus Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Toate aceste evenimente relatate de Sfânta Evanghelie sunt împliniri ale profețiilor mesianice din Vechiului Testament.

„Pe de altă parte observăm că profețiile mesianice se împlinesc. Din Egipt am chemat pe Fiul Meu și în același timp proorocii spuneau Nazareean se va numi, astfel încât pruncul Iisus va crește în orașul Nazaret până la vârsta de 30 de ani când își va începe activitatea mesianică. De asemenea, se împlinește și profeția acea în care se spune: Glas în Rama s-a auzit, plângere și tânguire multă, Rahela își plânge copii și nu dorește să se împace pentru că nu mai sunt, ceea ce demonstrează faptul că Irod dorind să-L omoare pe pruncul Iisus a ucis prunci de doi ani și mai jos”, a mai spus Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Duminica după Nașterea Domnului este ultima din anul calendaristic.

„Aceasta este una specială pentru că este și ultima din anul 2013 și ar trebui să fie un timp al retrospecției și al introspecției. Pe de o parte ar trebui să analizăm trecutul, anul care s-a scurs, să vedem ce putem îndrepta, să vedem proiectele care nu au fost duse până la capăt și vor trebui continuate în anul următor. Pe deoparte este nevoie și de introspecție, acea privire în sine și analiză a conștiinței, să vedem dacă din punct de vedere duhovnicesc am realizat un urcuș, sau dacă am stagnat cumva”, a mai spus Pr. Prof. Univ. Dr. Constantin Pătuleanu Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Duminica aceasta sunt pomeniți și cei 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod.

Comentarii Facebook


Știri recente