Duminică are loc festivalul naţional al ouălor încondeiate în comuna muzeu din Suceava

Ciocăneşti, una dintre cele mai frumoase aşezări rurale din România, declarată comună muzeu în anul 2004, organizează duminică festivalul naţional al ouălor încondeiate.  

Festivalul cuprinde mai multe concursuri de încondeiat ouă, dar şi alte evenimente culturale care promovează tradiţiile româneşti specifice zonei: vernisajul unei expoziţii de pictură dedicată tradiţiilor populare din Bucovina, prezentare gastronomică cu mâncăruri de post, spectacol folcloric etc.

Programul integral aici.

Încondeierea ouălor

Încondeierea este o practică ce a adus multă faimă comunei, aceasta fiind cunoscută la nivel internaţional pentru împodobirea ouălor cu motive tradiţionale româneşti.

Astfel că în anul 2016 National Geographic a realizat un mini documentar despre practica regăsită în comuna suceveană.

În comună există singurul muzeu al ouălor încondeiate din România. El găzduieşte peste 3000 de exponate, cel mai vechi ou încondeiat datând din 1941.

Case tradiţionale

Comuna suceveană este vestită şi pentru casele ornate cu motive tradiționale care se regăsesc pe bundițele, catrintele, cămășile și alte obiecte din portul popular al românilor.

Traditia decorării caselor a apărut în 1950 când fostul primar al comunei, meșter popular și cioplitor în lemn, a încondeiat o casă. Locuinţa a devenit astăzi „Casa Muzeu Țăran Leontina”.

Pentru promovarea patrimoniului cultural, comuna muzeu Ciocăneşti a fost desemnată satul cultural al României pentru 2014.

Comentarii Facebook


Știri recente