Duminica a XXXII-a după Rusalii în Parohia Bircii − Scornicești din Episcopia Slatinei și Romanaților

Duminică, 3 februarie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Bircii, potrivit episcopiaslatinei.ro

Prezenți în număr mare, credincioșii au ascultat tâlcuirea Evangheliei Duminicii a 32-a după Rusalii (a lui Zaheu), în care Preasfinția Sa a accentuat trei lucruri esențiale: „atitudinea lui Hristos față de Zaheu, pocăința acestuia și mântuirea adusă de Domnul casei lui.

Care este atitudinea Domnului față de Zaheu? Iisus, înfruntând mentalitatea iudeilor și neluând în seamă vociferările celor de afară, care-l aveau pe Zaheu de mare păcătos, l-a ales tocmai pe el de gazdă. Ce face Zaheu? Se convertește cu o „bărbăție” și o „vitejie” care ne uimește pe toți! Trece peste toate etapele, de multe ori plângăcioase și la care, din nefericire, ne limităm mulți dintre noi, mai mult afișându-ne păcătoșenia decât să ne-o luăm în serios! Iată-l însă, pe Zaheu, asumându-și păcătoșenia cu o uimitoare finalitate! Nici nu o mai afirmă. Și-o resimte direct, și încă până în străfundul ființei lui! Nu varsă lacrimi de lamentare și de dezmierdare ci, trecând peste toate, țintește transformarea direct. Trece la fapte: „Jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit”. „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia” − a căzut ca un trăsnet sentința Mântuitorului Hristos, spre uluirea „drepților” de afară, care nu încetaseră să-l ponegrească pe la poartă pe Zaheu.

Privind la întâlnirea lui Zaheu cu Hristos, am putea spune că Mântuitorul Și-a făcut drum astăzi prin Ierihon special pentru el, așa cum își face drum de multe ori și către inima noastră, doar-doar va găsi ușa sau măcar fereastra inimii noastre deschisă, pentru a ne privi sau a ne întâlni. Doar-doar ne va găsi și pe noi dispuși să-I deschidem, ca să facă și din noi niște „Zahei” pregătiți pentru comuniunea cu El, ca astfel să putem smulge și noi de pe buzele Sale sentința sfântă: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia”.

Comentarii Facebook


Știri recente