Duminica a XXVIII-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat duminică, 13 decembrie 2015, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai catedralei.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice (Luca 14, 16-24), Preasfinţitul Părinte Varlaam a spus că Sfânta Liturghie este chemarea la Cină din Evanghelia de astăzi:

“Fiecare dintre noi este invitat ca să-şi spele haina sufletului prin Taina Spovedaniei şi să se apropie de Sfântul Potir pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Să evităm fiecare dintre noi să avem atitudinea celor care au fost chemaţi la nuntă şi la cină şi cu diferite pretexte L-au refuzat pe Dumnezeu Cel Care le-a făcut chemarea”.

Ierarhul a vorbit și despre Sfântul Ierarh Dosoftei, sărbătorit astăzi, a cărui personalitate a marcat decisiv cultura și viața Bisericii românești din secolul al XVII-lea.

„Noi facem această pomenire a Sfântului Ierarh Dosoftei cu multă bucurie pentru că el este unul dintre ierarhii care au contribuit în mod definitoriu la introducerea pentru totdeauna a limbii române în cultul Bisericii, în Cancelaria domnească, care a creat o literatură în limba română care a însemnat un model, mai ales Psaltirea în versuri, devenită un model pentru poezia ulterioară. A fost un om care a cultivat viaţa duhovnicească. De aceea, şi cronicarul Ion Neculce în «Cronica Moldovei» spune în una din frazele sale că Dosoftei era deplin călugăr, cucernic şi blând ca un miel”.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, dirijată de Domnul Florian Costel.

Comentarii Facebook


Știri recente