Duminica a XXIII-a după Rusalii, la Patriarhie

Duminică, 25 0ctombrie 2015, pe Colina Patriarhiei din Capitală, la Altarulde vară de lângă Catedrala Patriarhală, foarte mulţi pelerini au participat la slujba Sfintei Liturghii arhierești care a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.La începutul slujbei, Preasfințitul Părinte Macarie s-a închinat la moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, Sfinților Împărați Constantin și Elena și Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, aduse de la Mănăstirea Sfântul Cuvios Pavel din Muntele Athos, ale căror racle sunt așezate în noul baldachin.

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, Biserica a rânduit să se citească din Sfânta Evanghelie după Luca pericopa despre vindecarea de către Iisus a demonizatului din ținutul Gherghesenilor.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Macarie a tâlcuit pelerinilor înţelesurile adânci ale acestei minuni săvârşite de Mântuitorul Iisus Hristos.

Diavolul are putere asupra noastră doar atâta cât îi dăm noi, a spus ierarhul, arătând că, prin vindecarea bărbatului demonizat și trimiterea lui în casa şi cetatea sa, Mântuitorul i-a încredinţat lucrarea apostolească.

Și noi, iubiții mei, în aceste zile de prăznuire, suntem chemați deopotrivă, cler și popor, la apostolat, pentru a mărturisi minunile lui Dumnezeu de lângă raclele sfinţilor. Și dumneavoastră, pelerinii, care ajungeți aici, să mărturisiți tuturor cât bine vă face Preamilostivul Dumnezeu prin minunile pe care le lucrează prin sfinții Săi; bucuria deplină pe care o simțim atunci când ne închinăm la moaștele sfinților, pătrunse de energiile sfințitoare ale Harului dumnezeiesc… Sfinții Trei Ierarhi, laolaltă cu sfinții care sunt permanent aici, pe Colina Patriarhiei, prin moaștele lor, ne învață cum să mărturisim binefacerile lui Dumnezeu prin puterea modelului. Demonizatul nu a rostit multe cuvinte atunci când L-a propovăduit pe Hristos, Binefăcătorul său, ci s-a înfățișat tuturor așa cum era, vindecat de rănile păcatelor, purtând chipul luminos al slavei lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Macarie.

La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a sluji Dumnezeiasca Liturghie şi de a se număra între evlavioşii pelerini la moaştele sfinţilor grabnic-ajutători pe calea mântuirii.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Macarie a precizat faptul că racla cu moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi a fost adusă în aceste zile de prăznuire şi pelerinaj la Patriarhia Română, de la Mănăstirea Sfântul Cuvios Pavel din Muntele Athos unde, în incinta acestei chinovii, Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu a ctitorit Paraclisul Sfinţii Împărăţi Constantin şi mama sa Elena. Stabilindu-se din vechime legături duhovniceşti şi fraterne între Biserica Ortodoxă Română şi Mănăstirea Sfântul Pavel, sub oblăduirea acestui aşezământ aghiorit, funcţionează Schitul românesc Lacu, având în jur de 50 de monahi români.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente