Duminica a XVII-a după Rusalii în Ardeal

În duminica a XVII-a după Rusalii, a cananeencei, credincioșii au primit cuvinte de îmbărbătare de la ierarhii ardeleni care au arătat că prin virtuți precum iubirea și credința ne apropiem de darul mântuirii. De asemenea, credincioșii au avut momente de bucurie prin diferitele slujbe arhierești la care au participat.

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a sfințit Paraclisul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Șura Mare II, Protopopiatul Sibiu, după care a oficiat Sfânta Liturghie și slujba punerii de temelie pentru biserica mare a parohiei, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii din localitatea învecinată cu Sibiul au participat în număr mare la evenimente, alături de autoritățile locale și de primarul Nicolae Avram, autorități care și-au adus contribuția la construirea paraclisului și care vor sprijini lucrările de zidire a noii biserici din comună. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Sibiu, pr. Ioan Coșa, preoții din localitatea sibiană și alți slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Florin Țânț a fost hirotonit diacon.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu.

„Egoismul nu ne lasă să vedem și împrejur”

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe credincioși pentru realizările din cea de-a doua parohie a localității și i-a îndemnat să-l sprijine în continuare pe parohul Florin Ioan Datcu, la zidirea bisericii mari.

Apoi, ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicală, a cananeencei. „Mântuitorul, văzând atâta credință la această femeie, a spus: «O, femeie, mare este credința ta! Fie ție cum voiești». Și Evanghelistul Matei adaugă: «Și s-a tămăduit fiica ei din acel moment». Și noi suntem chemați la o mărturisire sinceră și smerită a credinței în Fiul lui Dumnezeu, rugându-ne pentru alții. Există în noi o preocupare pentru noi înșine, benefică până la un anumit nivel. Dar când atenția se îndreaptă numai spre noi, egoismul nu ne lasă să vedem și împrejurul nostru. Biserica ne învață întotdeauna să ne rugăm pentru bunurile spirituale, veșnice, ne îndeamnă să ne rugăm și mai ales să ne exprimăm dragostea noastră față de semenul nostru”, a spus IPS Laurențiu.

La final, pr. paroh Datcu a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ceilalți doi preoți din localitate au fost hirotesiți iconomi.

Slujiri arhierești în Arhiepiscopia Clujului

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială din localitatea clujeană Ghirișul Român. Alături de ierarh, a slujit un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat și protopopul de Cluj I, Ioan Jeler.

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit le-a explicat credincioșilor pericopa evanghelică din duminica numită și a cananeencei. „O credință puternică ne ajută să trecem peste orice necazuri. Credința aceasta este pe de o parte darul lui Dumnezeu, primit prin Sfintele Taine, dar și rezultatul strădaniilor noastre de a ne apropia de Domnul”, a spus IPS Andrei.

Parohia Ghirișul Român face parte din Protopopiatul Cluj I și este situată la o distanță de aproximativ 35 km față de municipiul Cluj-Napoca. Comunitatea ortodoxă de aici numără aproximativ 100 de credincioși, potrivit pr. paroh Beniamin Sărmășan.

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat duminică Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir” din Cluj-Napoca. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre importanța conlucrării omului cu harul lui Dumnezeu. „Darurile cele mai mari pe care omul le poate primi de la Dumnezeu sunt iertarea de păcate și mântuirea. Noi însă nu reușim să înțelegem că darul lui Dumnezeu se pogoară asupra sufletului care își recunoaște slăbiciunile și păcatele. Hristos ne cheamă să ne împărtășim de viața cea veșnică, dar noi suntem cei care nu răspundem chemării Mântuitorului și în felul acesta rămânem departe de bucuria de a fi cu El aici și în veșnicie”, a spus PS Vasile Someșanul. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Vasile Someșanul a săvârșit o slujbă de Parastas la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a părintelui Alexandru Gore.

Chiriarhul Oradiei în Parohia „Buna Vestire” din Nojorid

În mijlocul credincioșilor din Parohia „Buna Vestire” din Nojorid a fost prezent Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, care a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul „Buna Vestire”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, pr. paroh Horațiu Hontilă a fost hirotesit iconom. Piatra de temelie pentru noua biserică ce se construiește în parohie a fost așezată de PS Sofronie pe 3 noiembrie 2011, iar în 2012 s-a reușit, prin ajutorul Consiliului Local Nojorid și al altor binefăcători, turnarea fundației noii biserici, urmând ca în acest an să se ridice zidurile sfântului lăcaș.

În cuvântul de învățătură, PS Sofronie a subliniat învățăturile ce se desprind din textul evanghelic, îndemnând cu stăruință pe cei prezenți la a cultiva și a pune în lucrare cele trei virtuți creștine fundamentale, credința, iubirea și speranța.

„Această pericopă evanghelică ne descoperă, prin excelență, adevăratele puteri care guvernează lumea. Înaintea lui Dumnezeu nu contează legile strâmbe pe care noi, oamenii, le așezăm în lume, ci lucrurile esențiale, care îl pun pe omul căzut în păcat din nou în legătură cu Dumnezeu Care l-a creat, care țin de refacerea firii omenești căzute, prin puterea Celui Care a venit în lume ca să îl scoată pe om din robia păcatului, a bolii, a suferinței și a morții. Acestea sunt credința, iubirea și speranța, cele trei virtuți creștine fundamentale sau cardinale, cele trei puteri esențiale care reprezintă motorul cel duhovnicesc prin care creștinul răzbate în viața aceasta”, a spus PS Sofronie.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele Horațiu Hontilă a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhului și oficialităților locale, precum și bunilor credincioși, pentru care se înalță noul sfânt lăcaș.

Comentarii Facebook


Știri recente