Duminica a VII-a după Paști la biserica „Sfântul Mina” din Buzău

În Duminica a VII-a după Paști (a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic), 12 iunie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Mina și Schimbarea la Față din municipiul Buzău, după cum ne-a precizat Dragoş Olteanu.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Constantin Călin – protoiereu al Protoieriei Buzău I, Pr. paroh Vespasian Negoiță, Pr. coslujitor Alexandru Pripon – secretar eparhial, Pr. Dima Stamate și Pr. Constantin Moise. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Arhiepiscopiei.

Ierarhul a adresat un cuvânt credincioșilor prezenți la slujbă, în care a aprofundat textul evanghelic citit în această duminică, explicând legătura dintre cunoașterea lui Dumnezeu și viața veșnică.

În această duminică, ați ascultat un fragment semnificativ din Evanghelia după Ioan, capitolul 17, versetele de la 1 la 13. După ce a săvârșit Cina cea de Taină în Joia Mare, înainte de Sfintele Sale Pătimiri, Mântuitorul Hristos le-a adresat ucenicilor ultimele Sale învățături, pe care le putem considera un testament spiritual, încredințat celor apropiați ai Săi, înainte de a-Și da viața pentru mântuirea oamenilor. La un moment dat, Domnul Hristos, ridicându-Și ochii spre cer, S-a rugat Părintelui ceresc pentru unitatea Bisericii, pe care urma să o întemeieze prin Jertfa Sa de pe Crucea Golgotei, apoi, prin trimiterea Duhului Sfânt, în ziua Cincizecimii, asupra Sfinților Apostoli, când a luat ființă, în chip văzut, Biserica Sa, în calitatea ei de comunitate de credincioși, uniți prin aceeași credință în Preasfânta Treime, respectiv, în Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit, înviat și înălțat la ceruri. S-a rugat Tatălui ceresc, spunând: «Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească, precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui (Ioan 17, 1-2), a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Locașul de cult al Parohiei Sfântul Mina din Buzău a fost sfințit în data de 08 noiembrie 2015, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Comentarii Facebook


Știri recente