Duminica a doua după Paști la Catedrala Patriarhală

Creștinii ortodocși s-au aflat, astăzi, 27 aprilie 2014, în Duminica a doua după Paști, a Sfântului Apostol Toma. La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române alături de care s-a aflat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice de la Ioan capitolul 20, versetele de la 19 la 31, Patriarhul României a arătat care sunt adevărurile pe care ni le descoperă această Evanghelie. Primul dintre acestea este realitatea Învierii lui Hristos cel Răstignit. Totodată, a mai arătat Preafericirea Sa, Evanghelia ne arată că îndoiala poate fi vindecată: „Evanghelia ne arată că Hristos Domnul a înțeles dorința ucenicului Toma de a se convinge de realitatea Învierii Sale. S-a adresat direct lui Toma pe un ton mustrător, zicând: Adu degetul tău și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și pune-o în coasta Mea și nu fi necredincios, ci credincios. Îndoiala lui îndată s-a risipit și L-a mărturisit pe El ca fiind Domnul Vieții și Dumnezeu Adevărat, zicând: Domnul meu și Dumnezeul meu. Pentru un evreu a vedea ceva limitat și a mărturisi pe Dumnezeu cel Nelimitat, a vedea ceva material și a mărturisi pe Dumnezeu cel Nevăzut și Necuprins era o schimbare radicală. Mărturisirea lui acum este una completă. Când a zis cuvintele Domnul meu a înțeles că El este Domnul vieții și când a zis Dumnezeul meu a înțeles că este Dumnezeu Adevărat. Această mărturisire a dumnezeirii lui Hristos cel răstignit și Înviat este temelia credinței Bisericii”.

După ce îl vindecă pe Sfântul Apostol Toma de îndoială, Mântuitorul spune: „Fericiți sunt cei care n-au văzut și au crezut”. Credința, a arătat Preafericirea Sa, este o calitate, o capacitate spirituală de a cunoaște dincolo de vederea trupească: „Această fericire este fericirea pe care o au oamenii credincioși. De aceea, Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola a doua către Corinteni capitolul 4, versetul 18: Cel ce se văd sunt trecătoare, iar cele ce nu se văd sunt veșnice. Deci, ceea ce vedem noi cu ochii trupești sunt lucruri trecătoare. Dumnezeu fiind Nematerial, Necuprins și Nevăzut nu poate fi văzut cu ochii trupești, dar poate fi văzut prin credință, poate fi simțită prezența și lucrarea Lui în viața omului credincios, în viața lumii și în creația făcută de El”.

Referindu-se tot la pericopa scripturistică de la Ioan, Patriarhul României a arătat și care este rostul credinței noastre: „Mai vedem din Evanghelia de astăzi că rostul credinței noastre nu este doar să ne îmbogățim cunoștințele intelectuale. Rostul credinței este să dobândim viață veșnică. Acestea s-au scris pentru ca voi să credeți că Iisus este Hristos, Fiul lui Dumnezeu și crezând viață veșnică să aveți. Crezând în El avem viață veșnică pentru că El este Calea Adevărul și Viața, El este Izvorul vieții veșnice”.

În toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română a început, astăzi, colecta pentru ajutorarea creștinilor din Siria și alte zone din Orientul Mijlociu, mulți dintre ei victime ale prigoanei și violenței. În cuvântul ținut în cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a exprimat speranța că pacea și buna-înțelegere între oameni de credințe și culturi diferite, în această parte a lumii, vor fi restabilite cât mai curând.

Duminica a doua după Sfintele Paști este singura din anul bisericesc închinată unui Sfânt Apostol al Mântuitorului. Creștinii ortodocși îl mai pomenesc pe Sfântul Apostol Toma și pe 6 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente