Duhul expoziției de artă vernisate la Putna oferă liniște. „Marea ei taină este pătratul”

La Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al Mănăstirii Putna a fost inaugurată joi, 5 mai 2022, o expoziţie de pictură, sculptură şi desen, dedicată academicianului Dan Hăulică, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la nașterea sa.

Dan Hăulică (7 februarie 1932, Iași – 17 august 2014, București) a fost un eseist literar, critic de artă român, membru corespondent (din 1993) al Academiei Române, fost redactor-șef pentru o lungă perioadă de timp al revistei de literatură universală „Secolul 20”.

Expoziţia este intitulată „Durată românească: libertate și conștiință. In memoriam Dan Hăulică” şi cuprinde lucrări din colecţia personală a Dr. Sorin Costina.

Potrivit curatorului expoziției, Oliv Mircea, lucrările sunt create, în mare parte, între anii 1960-2022.

El a prezentat câteva particularităţi ale expoziţiei.

„Expoziţia aceasta mie mi se pare că, aşa cum a spus Părintele stareţ Melchisedec Velnic, îţi dă o linişte de care avem atâta nevoie fiecare dintre noi dintr-un motiv ascuns şi pe care, după ce te obişnuieşti cu duhul ei, îl vei citi şi îl vei înţelege”.

„Marea taină a acestei expoziţii este pătratul. Am ales lucrări care răspund acestui comandament al geometriei şi al pătratului esenţial prin care se introduc multe din tainele lumii”.

„În această expoziţie arătăm deschiderea pe care domnul Hăulică o avea pentru lume, pentru contemporanii lui. Aici sunt lucrări ale unor artişti din generaţia de mijloc cu care a avut multe întâlniri, convorbiri, pe care i-a sprijinit şi însoţit la expoziţii”, a subliniat Oliv Mircea.

Vernisajul a fost precedat de o slujbă de pomenire oficiată în biserica mănăstirii de Părintele stareţ Melchisedec Velnic pentru acad. Dan Hăulică, dar şi pentru acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, de la a cărei trecere la Domnul s-au împlinit joi 16 ani.

La slujba parastasului au fost pomeniți și bucovinenii Mircea Motrici (1953 2007), fost corespondent pentru județul Suceava al Societății Române de Radiodifuziune, și Carmen Veronica Steiciuc (1968-2021), fost manager al Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava.

Sursă foto: Facebook / Mănăstirea Putna

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente