Duhovnicul Nicodim Măndiță, pomenit la Mănăstirea Agapia

Duhovnicul Nicodim Măndiță a fost pomenit sâmbătă la Mănăstirea Agapia. Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire pentru părintele protosinghel împreună cu un sobor de clerici.

Zeci de oameni veniți din întreaga țară au aprins lumânări și au așezat flori la mormântul duhovnicului de la a cărui moarte se împlinesc joia viitoare 48 de ani.

„Părintele Nicodim Măndiță a fost un om plin de harisme”, a spus ierarhul, potrivit Doxologia.

„Pomenirea de astăzi a părintelui Nicodim Măndiță reprezintă un semn de cinstire, venit din partea obștii mănăstirii, din partea credincioșilor care l-au cunoscut și din partea tuturor românilor, pentru că roadele lui au odrăslit în multe locuri ale țării, nu doar la Agapia, nu doar în Moldova”.

„Duhovnic fiind, asemenea marilor duhovnici ai mănăstirilor nemțene, precum părintele Cleopa Ilie, părintele Paisie Olaru sau părintele Ioanichie Bălan, părintele Nicodim a înțeles această autoritate de duhovnic doar pentru folosul celorlalți, nefiind doar pentru cei pe care îi spovedea, pe care îi avea apropiați, ci și pentru toți cei care veneau spre el. De aceea, părintele a fost iubit și Dumnezeu i-a dat harisme”.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul, alături de mai mulți preoți veniți din județele Argeș și Bacău – ucenici și fii duhovnicești ai părintelui Nicodim – au oficiat slujba parastasului la mormântul părintelui protosinghel, aflat lângă absida altarului bisericii din cimitirul Mănăstirii Agapia.

Protosinghelul Nicodim Măndiţă

Protosinghelul Nicodim Măndiţă s-a născut în anul 1889 într-un sat din județul Argeș, în familia țăranilor Ioniță și Filofteia Măndiță, primind la botez numele de Nicolae. Între anii 1911-1918 a fost înrolat în armată, participând la campania din 1913 din Bulgaria și la luptele din timpul Primului Război Mondial.

În anul 1920 s-a călugărit la Schitul Măgura Ocnei, cu numele de Nicodim, fiind hirotonit ca ieromonah în vara aceluiași an. A slujit apoi ca preot misionar în satul Schitul Frumoasa din județul Bacău (1921-1923), a fost duhovnic la Mănăstirea Giurgeni (1923-1925) și preot misionar în satele Pâclișa-Alba, Hășmașul Ciceului și Leurda Gârboului-Cluj din Transilvania (1925-1935). În următorii 40 de ani a fost duhovnic la mănăstirile Agapia și Văratec.

A trecut la Domnul în data de 6 iulie 1975, la Agapia, la vârsta de 86 ani, și a fost înmormântat în cimitirul mănăstirii.

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente